Două apeluri la 112 anunță posibile noi cazuri de impact de dronă, în judeţul Tulcea. Intră România în război? Ciolacu: „O luăm razna cu toţii”. VIDEO

13 septembrie 2023 14:14   Național

În cursul zilei de miercuri, ISU Tulcea a primit două apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi din Delta Dunării. Echipele Ministerului Apărării s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia.

La scurt timp, Ministerul Apărării anunţă, miercuri, că elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zona Nufărul şi Victoria.

„Aceste apeluri au fost preluate de structurile responsabile şi - cum au comunicat colegii de la MApN - se fac cercetări în teren. În ceea ce priveşte anumite pagube ori incendii în zona indicată nu au fost semnalate”, a mai transmis ISU Tulcea.

Instituţia a precizat că nu are efective care participă la verificări.

Cum au fost găsite bucățile de dronă de la Nufărul

Comandantul Garnizoanei Tulcea, comandorul Antonel-Marian Vătămanu, a declarat că bucățile de dronă găsite miercuri în județul Tulcea au fost văzute din elicopter pe un deal la circa 2 kilometri sud de Nufăru, într-o zonă fără vizibilitate de la sol.

Locul a fost izolat până la finalizarea anchetei. „Se execută căutări, verificări, cercetări, conform procedurilor specifice Ministerului Apărării Naţionale. (...) Aceste bucăţi sunt localizate aproximativ la 2 km sud de localitatea Nufăru, pe un deal.

Această zonă este greu vizibilă de pe zona terestră, se vede mai bine din aer. Din acest motiv, ele au fost văzute prima dată de elicopter, după care s-au deplasat echipele terestre la locul în care aparatul a lovit pământul. (...)

Nu sunt restricţii, nu sunt pericole, nu sunt ameninţări, singura restricţionare este cea legată de această zonă, unde, până la momentul finalizării anchetei şi verificărilor, este absolut interzis accesul în zonă. (...)

Momentan s-au identificat mai multe bucăţi de materiale, compozite, materiale metalice. Comisia specializată în identificarea acestor obiecte este în curs de cercetare şi încă nu vă pot da alte detalii”, a declarat comandorul Antoanel-Marian Vătămanu, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că la acțiunile de căutare participă echipe mixte, formate din forţe de la Ministerul Apărării Naţionale, Flotila Fluvială, Regimentul 307 Infanterie Marină, divizioanele Flotilei Fluviale, DGIA, Ministerul Afacerilor Interne şi de la Serviciul Român de Informaţii.

Premierul Ciolacu liniștește pe toată lumea

În cadrul unei conferințe de presă, premierul Marcel Ciolacu a făcut un apel miercuri pentru liniștirea populației și a subliniat că România nu este atacată, că nu e niciun pericol, că situația este sub control și că e normal ca statul să ia anumite măsuri.

„Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană.

Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor, dar e normal, și e ca prim-ministru să am discuții cu Raed Arafat, cu ministrul Apărării, cu comandantul Armatei, să ne luăm toate asigurările”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe