Două cutremure în 3 minute, în estul României. Intervalul dintre ele, neobișnuit de mic
Două cutremure de suprafață au avut loc, în același loc la un interval de numai trei minute, sâmbătă seara, în România. Amândouă s-au produs în zona Vaslui, în Moldova, iar intervalul mic dintre ele este neobișnuit. Ambele seisme au avut loc la mici adâncimi de 10 kilometri, respectiv 5 kilometri.
Două cutremure în 3 minute, în Vaslui
Două cutremure au avut loc în numai 3 minute în România, aproape în același loc. Cele două seisme au avut o magnitudine de peste 2,5 și este un fenomen destul de rar ca două cutremure să aibă loc într-un interval atât de scurt în aceeași zonă.
Potrivit Un număr de două cutremure au avut în numai 3 minute în România, în zona Vaslui, Moldova. Au avut magnitudine de 2,5 grade de Richter.
În ziua de 02 Martie 2024 la ora 14:33:40 (ora locală a României) s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 5.7km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 6km N de Barlad, 39km S de Vaslui, 64km SE de Bacau, 74km NE de Focsani, 89km SE de Roman, 97km N de Galati, 98km S de Iasi, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)
Cel de-al doilea cutremur a avut loc în același loc la trei minute distanță.
În ziua de 02 Martie 2024 la ora 14:36:18 (ora locală a României) s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 10.3km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 7km NV de Barlad, 40km S de Vaslui, 62km SE de Bacau, 72km NE de Focsani, 88km SE de Roman, 98km N de Galati, 98km S de Iasi, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs, joi dimineața, în judeţul Buzău. Este al doilea cel mai puternic seism produs în România în 2024, un an care a început cu o activitate seismică destul de intensă. Cutremurul s-a produs la mare adâncime.
În acest an, cel mai puternic cutremur din țara noastră a avut loc pe 15 ianuarie. A avut magnitudinea de 4.3 și s-a produs în zona Vrancea.
Bucureștiul, cel mai expus la cutremur
Astfel, potrivit unei simulări, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total".
Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.