Două cutremure s-au produs sâmbătă dimineață în România. Unde au avut loc și ce magnitudinte au avut
Sâmbătă dimineață, în România au avut loc două cutremure cu magnitudini de 2,9 și 2,1, unul în zona seismică Vrancea și celălalt în zona Făgăraș-Câmpulung. Conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), în ultimele două zile au fost înregistrate patru seisme pe teritoriul țării.
Cel mai recent cutremur s-a produs la ora 08:20:54, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la o adâncime de 127,6 km.
Acesta a avut o magnitudine de 2,9 și s-a resimțit în apropierea următoarelor orașe: 45 km nord-vest de Buzău, 56 km nord-est de Ploiești, 65 km sud-est de Brașov, 69 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 72 km sud-vest de Focșani și 88 km nord-est de Târgoviște.
Al doilea seism s-a produs în zona seismică Făgăraș-Câmpulung
Anterior, la ora 06:08:05, un alt seism cu magnitudinea 2,1 a avut loc în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, în județul Dâmbovița, la o adâncime de doar 5 km, fiind considerat un cutremur de suprafață.
De asemenea, vineri, s-au înregistrat alte două cutremure. Primul s-a produs la ora 04:26 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, având o magnitudine de 2,3 și o adâncime de 126,4 km.
Cel de-al doilea s-a înregistrat la ora 19:55 în Moldova, județul Galați, cu o magnitudine de 2,8 și o adâncime de 8,1 km.
Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur puternic
În timpul unui cutremur puternic, este esențial să acționezi rapid și să rămâi calm. Dacă ești în interior, caută un loc sigur sub o masă solidă, birou sau lângă un perete interior, departe de ferestre, uși, oglinzi sau obiecte care pot cădea. Protejează-ți capul și gâtul cu brațele. Evită scările și lifturile.
Dacă ești afară, stai departe de clădiri, copaci, poduri și linii electrice. Caută un loc deschis și rămâi acolo până când mișcarea se oprește.
Dacă te afli într-un vehicul, trage pe dreapta și oprește motorul, dar evită să te oprești sub poduri sau lângă clădiri.
După cutremur, verifică dacă există răniți sau daune și fii atent la replici. Ascultă anunțurile autorităților și evită să folosești telefonul, cu excepția situațiilor de urgență.