Cutremur semnificativ în România, în urmă cu puțin timp! Ce spune Gheorghe Mărmureanu: „Se fac tot felul de teorii”
Un cutremur puternic a zguduit țara noastră în această după-amiaza. Seismul s-a simțit și în Capitală, cât și în mai multe țări din jurul României. Expertul în seismologie Gheorghe Mărmureanu ne-a vorbit despre acest cutremur.
Un seism cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter a zguduit țara noastră luni, pe data de 16 septembrie. Conform INFP, cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126.8 kilometri.
„În ziua de 16.09.2024, 17:40:22 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.4, la adâncimea de 126.8 km”, a anunțat INFP.
Un cutremur de 5,4 grade a zguduit România
Seismul a fost resimțit și dincolo de granițele României, în Bulgaria, Ucraina, cât și în Republica Moldova. În țara noastră, acest seism a fost resimțit inclusiv în capitală.
Acet seism s-a produs la s-a produs la 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km E de Brașov, 67km V de Focșani, 69km N de Ploiești, cât și la 97km NE de Târgoviște. Inițial, experții de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțaseră că seismul a avut o magnitudine de 5,5.
„Se fac tot felul de teorii”
Gheorghe Mărmureanu, expert în seismologie, ne-a vorbit despre activitatea seismică din România, despre cutremurul produs azi în România, dar și în țările vecine!
„Acest cutremur se încadrează în zona de normalitate, de cutremure mici, de la 7 grade să ne îngrijorăm și să ne facem probleme, până atunci acestea sunt zgâlțâieli care nu pun mari probleme, stați liniștiți. Se fac tot felul de teorii cum că aceste cutremure au legătură cu războiul din Ucraina, dar nu este adevărat, sunt simple speculatii.
Acest cutremur, de azi, nu are legătură nici nu ploile torențiale. Turcia este însă o zonă seismică foarte puternică. Norocul nostru este că nu afectează România, unda seismică pleacă de la ei spre Mediterană, spre Africa de Nord, nu spre noi”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Click!.
Directorul INFP, dr. ing. Constantin Ionescu, a spus: „Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum, de obicei venea o replică. Din experiența pe care o avem, cutremurele intermediare, cele de adâncimi cuprinse între 90-150 kilometri, ele nu produc replici imediate.
Dacă cutremurul ar fi mult mai mare, atunci s-ar fi produs replici. Dacă ar fi avut 6, 6 și ceva, atunci era posibil, dar din experiența noastră sau din cutremurerele anterioare, puține replici au fost la un cutremur de genul acesta, pentru zona Vrancea”, potrivit adevarul.ro.
Expertul a mai spus că acest seism nu are legătură cu inundațiile din sudul Moldovei, iar cum ultimul cutremur din zona Vrancea, cu magnitudinea de peste 5 grade, a avut loc în 2018, era de așteptat ca un astfel de seism să aibă loc.