El este poliţistul care salvează vieţi de la distanţă. E român și are 29 de ani!

20 iunie 2023 17:30   Național
Ultima actualizare:

În vârstă de 29 de ani, Bogdan Arţăriş este născut pentru a salva vieţi. Nu doar pentru că este poliţist în cadrul serviciului circulaţie al Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, dar şi pentru că donează sânge, dar şi celule stem. Povestea lui a fost prezentată de adevarul.ro.

Cine este polițistul-erou din România

Donarea de sânge este relativ uzuală în România, dar foarte puţini compatrioţi sunt şi donatori de celule stem hematopoietice. De fapt, multă lume nici nu ştie importanţa acestui act umanitar, dar realitatea este că prin el se pot salva foarte multe vieţi. Iar Bogdan a înţeles pe deplin acest lucru. După cum recunoaşte, a aflat de Caravana de Celule Stem atunci când era la Şcoala de Subofiţeri de Poliţie, în urmă cu aproape 10 ani. „În anul 2014, în timp ce eram elev la şcoala de la Câmpina a venit o caravană de informare a importanţei donării de sânge şi tot atunci am luat contact şi cu reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Mi s-a explicat în ce constă şi am fost de acord să particip. Am donat o probă de sânge şi am fost, astfel, înscris în Registru“, a declarat el, conform „Adevărul”.

A intrat în baza de date şi, cinci ani mai târziu, a fost contactat şi i s-a transmis că s-a constatat compatibilitatea cu un bolnav şi că este nevoie de ajutorul său. „Totul este anonim. Nu se ştie persoana căreia îi donezi, dacă este din ţară sau din străinătate. Din ce am înţeles, persoana era bolnavă de leucemie şi era din afara ţării. Abia după zece ani, persoana beneficiară primeşte datele donatorului pentru a-i mulţumi. Am fost întrebat dacă sunt de acord să se facă analize amănunţite pentru a vedea dacă compatibilitatea este de succes. Am făcut la Târgu Jiu o serie de investigaţii, iar după câteva săptămâni am fost contactat din nou şi mi s-a spus că este o compatibilitate perfectă şi dacă sunt de acord să mergem mai departe“. Evident, a acceptat şi a început acest proces care nu e deloc simplu. „Am fost internat la clinica Fundeni. Am ales să donez prin procesul de afereză. Sângele este scos din organism şi introdus într-un aparat care scoate celule stem, după care este introdus în organism“, a relatat Bogdan, care a stat internat o săptămână. Din aceasta, tot procesul efectiv a durat şapte ore, timp în care poliţistul a fost nevoit să stea nemişcat cu acele introduse în braţe. „A fost puţin dificil, dar am fost supravegheat tot timpul. A fost doar un disconfort, însă m-am gândit că beneficiile depăşesc aceste impedimente“, a mai spus el. 

Iar satisfacţia supremă a venit după câţiva ani, când Reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice i-au transmis că bolnavul de cancer care a beneficiat de donaţia lui s-a vindecat! „Ne bucurăm mult să facem cunoştinţă cu unul dintre donatorii de celule stem hematopoietice ai Registrului care, prin gestul său altruist, a făcut un miracol pentru un bolnav – acesta a putut spune că a învins cancerul de sânge!”, l-au lăudat aceştia.

Mai multe