40 de ani de la lansarea cărții „Atac în bibliotecă”. Pe cine ar vrea autorul, George Arion, în rolul principal în noul film?

Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la lansarea romanului polițist bestseller „Atac în bibliotecă”, primul roman care poartă semnătura lui George Arion, scriitorul considerat „un Raymond Chandler român”.

George Arion, autor de romane
George Arion, autor de romane

Romanul a fost publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri. „Atac în bibliotecă” este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie.

Înarmat cu umor și cultură, Andrei Mladin se străduiește să facă lumea din jurul lui puțin mai bună, prin faptele și investigațiile sale. Pentru a sărbători 40 de ani de la apariție, Crime Scene Press a lansat la Bookfest o ediție de lux a romanului, într-un tiraj limitat. Momentul a fost punctat printr-un eveniment, vineri, 26 mai, la standul editurii din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, în prezența autorului, cu participarea Danielei Zeca Buzura.

George Arion, alături de Daniela Zeca Buzdura, la Bookfest
George Arion, alături de Daniela Zeca Buzdura, la Bookfest

„Atac în bibliotecă: scris ca un Raymond Chandler, rezolvat ca un Simenon. După patruzeci de ani glorioși de la apariția, în 1983, a romanului, titlul de mai sus ar putea să le pară multora ca fiind nu foarte reverențios față de un roman care a încântat spirite, a născut pasiuni tumultoase pentru tânărul detectiv Andrei Mladin, a avut tiraje record și două ecranizări de succes, pe principalul canal al serviciului public de televiziune.

La toate acestea se adaugă umorul fin și o ironie dintre cele mai subtile, cu care ancheta detectivului jurnalist din Atac în bibliotecă a luat în răspăr metehnele unui regim politic de sinistră amintire, dar și farmecul imbatabil al cărții. Contemporanul nostru, George Arion, devenit un maestru al genului, până nu demult fumător de pipă și intrat pe ușa din față în dicționarele europene ale literaturii cu enigmă și suspans și în ierarhiile primelor nume care contează în lumea globală, atunci când e vorba să alegi o intrigă de mystery & thriller”, a spus Daniela Zeca Buzura, în introducerea volumului aniversar Atac în bibliotecă.

Pe cine si-ar dori, în rol principal, George Arion?

Am fost si noi la Bookfest și am stat de vorba cu George Arion despre cartea lui, familie dar și despre noua ecranizare a cărții sale.

Click:! Au trecut 40 de ani de la „Atac în bibliotecă" și am citit că urmează o nouă ecranizare?

George Arion: Da. Au fost, până acum, deja, două ecranizări și va fi ecranizat pentru a treia oară, ceea ce mi se pare extraordinar!

Și când se va întâmpla lucrul acesta? La anul?

Evident, vor începe filmările, la toamnă, și, la anul, va fi lansat.

Aveți un cuvânt de spus în alegerea actorilor pentru persoanje?

Nu. Cel puțin, până acum, nu se conturează o relație de acest fel. Însă, voi avea, cu siguranță, un cuvânt de spus în privința scenariului. Evident, când e vorba de o ecranizare, când e vorba de transpunerea unui scenariu pentru ecran, sunt necesare unele modificări pe care ori regizorul le dorește, ori scenaristul, ori scenograful, ori actorul. Poate ar vrea să spună alte replici decât acelea și e un lucru în echipă care trebuie să funcționeze absolut firesc.

Cezara Dafinescu a jucat în „Atac în bibliotecă”
Cezara Dafinescu a jucat în „Atac în bibliotecă”

Ați cunoscut-o pe Cezara Dafinescu, una dintre actrițele care a jucat într-una dintre părți?

Sigur, am cunoscut-o înainte de a apărea, atunci. Avem o relație de amiciție și acum. Am scris o piesă pentru dânsa.

Piesa pe care o joacă cu Toma Enache, nu?

Exact. „Jumătatea mea, bărbatul”.

Când a început pasiunea asta pentru scris?

Din copilărie. Am scris din anii de școală. Scriam versuri, scriam schițe umoristice. Și, treptat-treptat, m-am îndreptat, în anii tinereții, către poezia serioasă. Am debutat ca poet. Asta a fost prima ipostază.

„Atac în bibliotecă" nu e singurul roman polițist al dumneavoastră. Ați mai scris!

George Arion a dat autografe
George Arion a dat autografe

Înainte de „Atac în bibliotecă", nu. După aceea, încă vreo 20, nu știu.

Aș vrea să vă întreb dacă în personajele dumneavoastră ați încercat să îl introduceți pe George Arion?

Andrei Mladin e copie leită după mine. În cazul altor romane, care tratează alte epoci sau alte meleaguri, nu mă mai regăsesc în ele. Dar în Andrei Mladin, protagonistul din seria Mladin, mă regăsesc.

Dacă ar fi să alegeți un actor care să vă joace personajul?

Bruce Willis. Dar n-a fost liber atunci. (râde)

Dar din ăștia, de la noi?

A fost, o dată, o ecranizare, s-a făcut un film-film, și, pe urmă, Silviu Jicman a făcut primele două episioade ale serialului „Detectiv fără voie", care sunt cu „Atac în bibliotecă". Acolo, joacă Mircea Rusu și joacă - zic eu - foarte bine. În celălalt, Șerban Ionescu. Joacă și el foarte bine.

Pe Șerban Ionescu mi-l aduc aminte!

L-am avut, într-un alt film, „Enigmele se explică în zori", pe Florin Călinescu. Înainte de '90. Și era foarte bine.

Noua ediție a cărții „Atac în Bibliotecă”
Noua ediție a cărții „Atac în Bibliotecă”

Dar dacă ar fi să alegeți un actor din generația nouă?

Spre rușinea mea, nu-i știu. Și mi s-a spus că sunt câțiva actori și câteva actrițe formidabile! Eu, din păcate, în ultimii ani, m-am rupt, nu de societate, dar viața mea socială e mai săracă. Și, din pricina asta, nu mai frecventez teatrul.

Dar cei care fac noua ecranizare, nu v-au întrebat: „Domnule Arion, ăsta e bun sau nu"?

Acum, sunt în faza de alegere a regizorului, de-abia.

Spuneți-mi, în familie, s-a transmis pasiunea pentru carte?

Nepotul lui George Arion i-a fost alatauri
Nepotul lui George Arion i-a fost alatauri

În primul rând, tatăl meu, care a fost profesor de literatură și istorie, a scris și el câteva cărți. E drept, că e tolbă de cărți de istorie, despre meleagurile sale natale. Copiii mei, George Jr. și Mihnea cochetează și ei cu literatura. În primul rând, traduc. Au tradus multe cărți la editura Crime Scene Press. El însuși este nu numai traducător, scrie și foarte bine.

Ce urmează pentru dumneavoastră? Lucrați la o carte nouă?

Încă nu lucrez. La mine, totul trebuie să se desfășoare în cap. După care este foarte ușor să transpun pe hârtie.

Deci, anul acesta, să nu ne așteptăm la o carte nouă...

S-ar putea să vă fac o surpriză și să am o carte nouă!

Reporterul Click!, alături de autor, după interviu
Reporterul Click!, alături de autor, după interviu

Cine este George Arion?

George Arion este considerat cel mai bun autor de mystery & thriller din România. Este și poet, eseist, libretist, jurnalist, traducător, dramaturg și scenarist. A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul a două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989; Atac în bibliotecă, 1992) și al serialului TV Detectiv fără voie (2001). Este autorul al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste. A recenzat, în diverse ziare, peste 1.000 de romane de suspans, De-a lungul carierei, a participat ca invitat la festivaluri și saloane literare organizate în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Canada. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România și a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru romanul Maestrul fricii din 2017. Este cetățean de Onoare al orașului Tecuci și în 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare. „Mă gândesc cu nostalgie și emoție, și, de ce nu, cu mândrie la destinul acestei cărți care a rezistat, până acum, la proba timpului, sperând că va rezista în continuare. Și mă bucur să văd ediția omagială a Atacului... un volum în haine de sărbătoare, o ediție limitată, pe care probabil vor căuta-o cu sârg bibliofilii. Marea surpriză este însă alta. Anul acesta mi s-a propus realizarea unui nou film după „Atac în bibliotecă”. Ar fi a treia ecranizare a acestui roman. Fabulos! Prin urmare, romanul meu apărut în urmă cu patruzeci de ani stârnește în continuare interes. Când am început să-l scriu – mai mult în joacă! – nu bănuiam ce destin va avea. Dar iată, e reeditat periodic și are priză la noile generații de cititori. Ce-și poate dori mai mult un autor?!”, a spus scriitorul George Arion.

Cărțile, care poartă semnătura lui George Arion, se găsesc la Crime Scene Press. Editura este singura din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery & thriller. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai celebrat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin.

    Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
denisa tanase instagram jpg
sandra n instagram jpg
banner cristina cioran png
Andeea Marin și Violeta jpg
banner medana oprea jpg
oana pellea jpg
banner marina almasan jpg
image jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net