Elevii ar putea avea trei semestre. Ce structură ar urma să aibă anul școlar 2022 - 2023

11 februarie 2022 7:02   Național
Ultima actualizare:

După o perioadă destul de lungă în care anul școlar a suferit diferite modificări, chiar dacă de scurtă durată, anul viitor, copiii din învățământul preuniversitar ar putea avea chiar și trei semestre, alături de 5 vacanțe.

Anul școlar 2022 - 2023, conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ar putea avea o cu totul altă structură decât anul în curs. Luna aceasta, un nou ordin de ministru pe această tema va fi pus în discuție, care vi pus sub lumina dezbaterii publice.

Când ar putea începe și câte vacanțe va avea anul școlar 2022 - 2023

Așadar, viitorul an școlar s-ar putea să înceacă de la data de 5 septembrie, față de 15 septembrie, cum este de foarte mulți ani, iar acesta urmând să se încheie pe data de 16 iunie. Prin această modificare, România va avea o durată a cursurilor apropiată cu media europeană, deoarece, în acest moment, sistemul de educație din România se află printre ultimele locuri din Europa în ceea ce privește numărul de zile de cursuri. Totuși, se vor realiza și modificări în ceea ce privește perioada vacanțelor 2022 - 2023. 

O nouă vacanță ar putea avea loc și pentru elevii ce au ajuns în ciclul gimnazial sau liceal, luna octombrie venind cu o nouă vacanță pentru aceștia. Așadar, la finalul lunii octombrie, toți elevii din sistemul preuniversitar vor beneficia de o săptămână în plus de vacanță. 

Cât despre perioada vacanței de iarnă, aceasta va începe pe data de 22 decembrie, încheindu-se tocmai pe 8 ianuarie. Această decizie are în vedere activitatea fizică desfășurată pe care elevii o întreprind în timpul vacanței de iarnă. 

„Vacanţa de iarnă va fi în perioada 22 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023. Putem lua în calcul în luna februarie o săptămână de vacanţă. Decizia se va lua în interesul elevilor din punct de vedere pedagogic şi pentru a-i ajuta să facă sport. Întâmplător, se suprapune pe interesele HoReCa, dar pe primul plan sunt interesele copiilor”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Adevărul.ro 

Cum va fi împărțit anul școlar în trimestre

Printre propunerile pe care Sorin Cîmpeanu le are pentru viitorul an școlar, acesta are în vedere și modificarea săptămânilor în module, alternând între 6-7-8 săptămâni de cursuri cu perioade de odihnă între ele. 

„Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel şi, de asemenea, o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii. Am înţeles foarte bine şi neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învăţământ primar şi un copil în învăţământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanţe. Şi cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Tot în această primă secţiune să fie şi săptămâna Şcoala Altfel”, a explicat ministrul Educației.

Cât despre vacanța de Paște, se pare că aceasta va urma să aibă loc în perioada 7 - 18 aprilie, iar în luna mai, o nou tip de săptămână educațională își va face apariția în programa școlară. Prin acest aspect, ministrul are în vedere introducerea unei „săptămâni verzi”, în care elevii vor putea studia despre natură și tot ce ne înconjoară, chiar în mijlocul acesteia. 

De asemenea, acesta a declarat că împărțirea actuală a anului școlar nu este egală, luând în vedere introducerea variantei trimestriale a anului școlar. 

„Avem o fragmentare mai puţin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a Sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi, şi avem a doua perioadă, a Sărbătorilor Pascale. Deci avem deja două vacanţe mari care împart în trei secţiuni anul şcolar“, a mai adăugat acesta.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe