Este un loc unic în România! Specialiștii spun că are o lungime de 1,3 kilometri

5 august 2024 8:49   Național

Țara noastră este plină de locații unice, care reușesc mereu să ne taie răsuflarea. De la peisajele impresionante de la munte și până la plajele superbe de pe litoral, România poate satisface gusturile oricărui turist. Iar un loc de-a dreptul incredibil, cu o lungime de 1,3 kilometri, a fost descoperit vestul țării.

Este un loc de-a dreptul impresionant, care a reușit să taie răsuflarea specialiștilor care au dat peste el. Mai precis, este vorba despre Avenul Teia, o peșteră găsită în vestul țării, despre care speologii spun că ar avea o lungime de 1,3 kilometri, fiind situată în zona unei cariere de marmură.

Cu numai câteva luni în urmă, reprezentanți ai Asociației Speologice Speowest Arad spuneau că se află în căutarea unor noi puncte de intrare în peștera de la Moneasa, potrivit adevarul.ro.

Peștera are o lungime de 1,3 kilometri

Potrivit speologilor, se pare că Avenul Teia are o denivelare de -90 metri, iar acum sunt căutate noi puncte de intrare în acest loc cu totul unic.

„Știați că în zona Carierei de marmură din Moneasa, în apropierea Belvedere Moneasa speologii arădeni au descoperit și explorat mai multe peșteri, printre care și Avenul Teia, o peșteră de circa 1,3 kilometri lungime și o denivelare de -90 metri?

Chiar dacă intrarea în această peșteră, dezvoltată în calcare marmoreene de culoare roșie, a fost astupată, speologii de la Asociația Speologică Speowest Arad caută noi puncte de intrare în această peșteră unicat din România”, au scris cei de la Speowest.

Peștera a fost găsită în vestul țării

Asociaţia Speologică Speowest Arad se află în activitate încă din anul 1995, iar nu mai puțin de 150 de membri au activat în cadrul Asociației, de-a lungul existenței sale. În primăvara lui 1995 este organizată prima tabără a clubului, în cadrul căreia a fost descoperit un nou sector fosil în Peştera Câmpenească, din judeţul Bihor.

Din 1996 și până în 1998, la Moneasa a fost organizat un stagiu de inițiere în speologie, cât și de protecție a mediului carstic.

Mai multe