A fost primul sportiv român de la Jocurile Olimpice! A reușit să scrie istorie pentru țara noastră cu peste un secol în urmă

#Jocurile Olimpice Paris 2024
Ultima actualizare:

În această perioadă, cu toții urmărim cu sufletul la gură performanțele sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar o întrebare pe care poate că ne-am pus-o este care a fost, de fapt, primul român care a participat la acest eveniment sportiv?

George Plagino a participat la Olimpiada din 1900
George Plagino a participat la Olimpiada din 1900

Primele Jocuri Olimpice din epoca modernă s-au ținut în anul 1896, în Grecia, țara unde această tradiție sportivă incredibilă a și început. Iar odată ce flacăra olimpică s-a reaprins, nu a durat mult până când a participat și un sportiv român la jocuri. De fapt, prezența noastră la Olimpiadă începe chiar de la a doua ediție a Jocurilor, în anul 1900.

Parisul a fost orașul ales să găzduiască cea de-a doua ediția a Jocurilor Olimpice, în 1900, iar cu această ocazie, sportivul român George Plagino s-a înscris în competiția de tir, potrivit historia.ro. La concurs au participat nu mai puțin de 31 de sportivi, iar Plagino a reușit să termine pe locul 13.

A fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice

Pentru George Plagino, participarea la Jocurile Olimpice din 1900 nu a fost finalul poveștii sale din cadrul acestui eveniment sportiv. Opt ani mai târziu, în 1908, el devine membru al Comitetului Internațional Olimpic. Mai mult decât atât, Plagino va dobândi funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, cât și de președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România.

Plagino s-a născut pe 16 noiembrie 1876, în județul Râmnicu Sărat, iar în anul 1924, el a contribuit și la prima medalie olimpică câștigată vreodată de România. Este vorba despre medalia de bronz câștigată în competiția de rugby.

A câștigat prima medalie de aur a României

Cu toate că povestea României la Jocurile Olimpice a început din anul 1900, a durat mai bine de jumătate de secol până ca țara noastră să câștige prima medalie de aur. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1952, atunci când Iosif Sîrbu cucerea medalia de aur la Olimpiada de la Helsinki.

Sportivul român reușea această performanță la proba de tir, armă liberă, însă, în cele din urmă, povestea lui Sîrbu se va încheia într-un mod tragic. În anul 1964, chiar înainte de a porni către Olimpiada de la Tokyo, sportivul român s-a sinucis dintr-un motiv misterios. Cea mai vehiculată teorie spune că românului i-ar fi fost interzis de medici să mai practice sportul iubit, din cauza unei probleme la ochi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2060770343 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ilie nastase facebook jpeg
Endrick, Real Madrid (EPA) jpg
Bayern Munchen Dinamo Zagreb (EPA) jpg
Salvatore Schillaci (Getty Images) jpg
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Jocurile Olimpice (Getty Images) 2 jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net