Ce origini are Nadia Comăneci, de fapt. S-a spus că are rădăcini maghiare și că ar purta numele de Anna Kemenes

Atunci când vine vorba despre mari sportivi români, este imposibil să nu o menționăm și pe Nadia Comăneci. Astăzi în vârstă de 62 de ani, faimoasa gimnastă a făcut istorie la Jocurile Olimpice din 1976. Iar încă din acea perioadă, în presa internațională a apărut o teorie ce susținea că Nadia Comăneci ar fi, de fapt, de origine maghiară.

Nadia Comăneci a făcut istorie la Jocurile Olimpice
Nadia Comăneci a făcut istorie la Jocurile Olimpice

Presa internațională a început să vehiculeze teoria că Nadia Comăneci ar fi, de fapt, de origine maghiară încă din anul 1976. Aceasta a fost lansată în Canada, fiind apoi preluată și de către publicații din alte țări, cum ar fi Spania, Suedia, Statele Unite, Germania, dar și Ungaria.  

Iar în ciuda faptului că autoritățile din țara noastră cunoșteau ce se scria dincolo de hotare, nu a existat niciodată o reacție consistentă la acest zvon. Jurnalistul Constantin Mustață scria în cartea sa, „România trădată”, că această teorie ar fi fost lansată de către Paul Pilisi, un maghiar stabilit în Canada și care preda ştiinţe politice la o universitate din Quebec. În plus, Pilisi ar fi susținut că numele real al Nadiei Comăneci era, de fapt, Anna Kemenes.

Teoria ar fi fost lansată de un maghiar stabilit în Canada

Teoria a circulat în presa internațională
Teoria a circulat în presa internațională

Constantin Mustață, care a decedat în anul 2013, scria că a dorit să discute cu Paul Pilisi pe această temă, însă acesta deja nu mai era în viață. În plus, tot în cartea „România trădată”, autorul român menționează că în 1976, în Montreal circula un certificat de naștere fals ce „atesta” faptul că Nadia ar fi avut origini maghiare.

După Jocurile Olimpice din acel an, teoria s-a răspândit rapid și în Europa. În Spania, unde exista o puternică comunitate maghiară, s-a scris despre acest lucru, iar chiar El Mundo Deportivo susținea că numele real al gimnastei ar fi fost Anna Kemenes.

Subiectul revine în atenția publicului în 1982

Câțiva ani mai târziu, în 1982, subiectul redevine popular, iar unele publicații din străinătatea pretindeau că autoritățile românești nu i-ar fi permis Nadiei Comăneci să facă parte din lotul olimpic decât dacă accepta să își schimbe numele.

Cu toate acestea, în anul 2016, gimnasta a vorbit despre acest subiect și a negat că ar avea origini maghiare. „Nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva până acum! Oricum, nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături”, spunea Nadia Comăneci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mihaela radulescu jpg
cristina mare jpg
Ozana Barabancea, o femeie fericită
Banner Titi Aur
heidi klum profimedia jpg
sofia  vergara emmy 2024 gettyimages jpg
florin piersic david popovici colaj click jpg
banner Iulian Lemnaru
image
actualitate.net
image
actualitate.net