Orașele construite în totalitate de Ceaușescu, o frumoasă amintire. Unele sunt aproape pustii și s-a ales praful de ele

Mai multe orașe din țara noastră au fost construite de la zero de către Nicolae Ceaușescu. Cu toate acestea, multe dintre ele nu au rezistat în fața testului timpului, iar astăzi sunt așezări „fantomă”, abandonate aproape în totalitate.

Printre aceste orașe se număra și Scornicești
Printre aceste orașe se număra și Scornicești

De la Palatul Parlamentului, Transfăgărășan și până la Porțile de Fier, perioada comunistă a fost una în care infrastructura din țara noastră s-a dezvoltat enorm. Iar printre nenumăratele proiecte din această perioadă s-au numărat și mai multe orașe construite de la zero de către Nicolae Ceaușescu, însă care astăzi sunt abandonate aproape în întregime.

Cele mai multe dintre aceste așezări ridicate în perioada comunistă aveau scopuri indsutriale, fiind așezate în zone foarte importante strategic. Iar unul dintre cel mai faimoase astfel de orașe este Scornicești, unde s-a născut Nicolae Ceaușescu. În anii ‘70, localitatea din Olt a trecut prin transformări majore!

Aici au fost ridicate 70 de blocuri, au fost deschise fabrici de procesare a cărnii, un spital, un liceu, cât și mai multe școli. Cu toate acestea, după Revoluție, Scornicești s-a transformat într-o umbră a orașului care a fost cândva.

Ce s-a ales de orașele ridicate de Nicolae Ceaușescu

Un alt astfel de oraș important se afla în județul Bihor, fiind vorba despre Ștei. Inițial, aici erau doar 200 de case, însă datorită minelor de uraniu din zonă, în Ștei au fost ridicate zeci de blocuri, cinci săli de cinematograf, două școli, cât și o bază sportivă.

În scurt timp, populația a ajuns la aproximativ 10.000 de oameni, iar orașul a primit numele de Doctor Petru Groza, până în anul 1996. Astăzi, în Ștei mai trăiesc doar undeva în jur de 6.000 de oameni.

Orașele sunt astăzi părăsite aproape în totalitate

În județul Brașov găsim un alt astfel de oraș ridicat în perioada comunistă. Mai precis, este vorba despre Victoria, oraș al cărui poveste a început chiar în primii ani ai regimului comunist, când a fost înființată colonia de muncitori Ucea. În scurt timp, orașul a ajuns la o populație de 8.000 de locuitori.

Cu toate acestea, după mai multe probleme de care s-a lovit combinatul chimic Victoria, anii ’90 au adus un declin economic pentru micul oraș. Iar într-o situație similară se află și Ciudanoviţa, din Caraș-Severin, care astăzi este aproape părăsit în totalitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Charlene, Printul Albert, Printul Jacques si Printesa Gabriella la picnicul princiar   profimedia 0905633011 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
politist retinut plan evadare telefon mobil 4 jpeg
incendiu ior mp4 thumbnail png
criminalist banda generic13022023 jpg
tanari romani evul mediu jpg
cetatea de scaun a sucevei jpg
ploaie jpg
titluri de stat programul tezaur jpeg
1 orhidee jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net