Fructul care este o sursă excelentă de fibre. Te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase

Prunele sunt o sursă excelentă de nutrienţi şi au multiple beneficii pentru sănătate. Ele conţin fibre dietetice, vitamine şi minerale importante, dar au şi un aport caloric redus. Sunt o gustare ideală, mai ales dacă eşti la dietă.

image

Pe lângă faptul că sunt nişte fructe foarte gustoase, ele te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase. Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Iată principalele motive pentru care ar trebui să mănânci cât mai multe prune proaspete!

- Una sau două prune (aproximativ 70 de grame) îţi asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre şi 3% din potasiu.

- Prunele pot reduce riscul de infarct şi reduc tensiunea arterială, datorită conţinutului de potasiu. O prună de mărime medie conţine peste 100 mg de potasiu.  

- Prunele conţin antocianine (antioxidanţi naturali), care le oferă pigmentul roşu-violet. Aceşti antioxidanţi distrug radicalii liberi şi protejează împotriva cancerului.

- Prunele conţin fibre, ceea ce înseamnă că susţin o digestie sănătoasă. Combină o prună tăiată bucăţele cu un iaurt ­grecesc şi cu o linguriţă de fulgi de ovăz şi ai ­micul-dejun perfect pentru sistemul tău digestiv, care combate eficient constipaţia!

- Pot ajuta pacienţii cu diabet, fiindcă au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoză din sânge. Substanţele active din prune pot întârzia absorbţia glucozei după o masă. În plus, fibrele solubile au şi ele efecte benefice asupra sensibilităţii insulinei.

- Prunele, chiar şi în varianta uscată, pot îmbunătăţi sănătatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauză a indicat o creştere a densităţii osoase în cazul femeilor care consumau multe prune.

- În cazul persoanelor care consumă 3-4 prune pe zi, s-a observat o îmbunătăţire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afectează acest proces.

- Prunele susţin absorbţia fierului în organism datorită conţinutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât şi în îmbunătăţirea sistemului imunitar.

Cum să selectezi, să le depozitezi şi să le consumi

O prună bine coaptă are o textură fermă, însă se simte uşor moale la atingere. Poţi alege prunele mai ferme întrucât în câteva zile se vor coace. Nu cumpăra niciodată prune foarte moi, întrucât se vor strica extrem de repede.

Pot fi depozitate în frigider dacă vrei să le opreşti procesul de coacere sau în fructieră, la temperatura camerei, dacă vrei să se mai coacă puţin. Ideal este să consumi pruna când este coaptă în totalitate, întrucât atunci atinge concentraţia maximă de antioxidanţi. Înainte de consum, spală prunele cu apă rece.

Coaja conţine o serie de fibre şi antioxidanţi, de aceea este recomandat ca prunele să fie consumate cu tot cu coajă.

În ceea ce priveşte consumul, prunele pot fi mâncate ca atare, pe post de gustare, dar şi sub formă de compot, gem sau în diverse preparate şi deserturi gustoase, conform doc.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 1 FOTO Tudor Neacșu jpg
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net