Explozie de donatori de sânge după majorarea valorii tichetelor. Unul singur costă 280 de lei
Numărul donatorilor de sânge a explodat după majorarea valorii tichetelor de la 67 la 280 de lei, măsură luată de la începutul acestui an. În multe oraşe din ţară numărul celor care au venit să doneze a crescut foarte mult, în unele cazuri chiar şi de 10 ori faţă de aceeaşi perioadă din alţi ani, conform adevarul.ro.
Centrele de Transfuzii din toată ţara nu mai fac faţă numărului mare de donatori, aşa că s-a trecut la programări. Este cazul şi la Gorj. Peste o sută de persoane vin zilnic să doneze sânge, în condiţiile în care înainte se prezentau doar în jur de 20 de donatori. S-a ajuns, în prezent, în situaţia în care nu mai este loc în frigidere pentru păstrarea sângelui, care este în surplus pentru anumite grupe şi se poate deprecia. „Înainte umblam noi după donatori şi le trimiteam mesaje, iar de când s-a mărit valoarea tichetelor sunt în jur de 100 de prezentări în centru. Peste tot este o creştere exponenţială a numărului de donatori. Stocul nostru este la maximum pe toate grupele şi încercăm să ne limităm ca să nu expire. Nu mai avem loc în frigidere ca să stocăm sângele“, a precizat Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj. Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din acest judeţ a transmis că de miercuri se vor programa cel mult 40 de persoane pe zi. De asemenea, pentru grupele de sânge la care stocurile sunt mari, conducerea Centrului de Transfuzii îşi rezervă dreptul de a-i amâna la o dată ulterioară pe donatori.
Şi Braşovul se confruntă cu o creştere cu aproximativ 25%. Aceasta face ca personalul să fie suprasolicitat şi şefa centrului de trasfuzii spune că angajaţii pot munci câteva zile cu acest volum, dar situaţia nu poate continua pe termen lung.
La Cluj se dau bonuri de ordine pentru a se evita aglomeraţia, iar în Gorj, unde se prezentau anul trecut în jur de 20 de oameni pe zi, acum sunt şi o sută de persoane care vin zilnic.
„Comparativ cu aceleaşi zile de lucru ale anului precedent, este o creştere undeva în jur de 70%-80%. Pe 4 ianuarie, s-a înregistrat aproape chiar o dublare a numărului de donatori“, a transmis Lucia Grijac, medic primar, consultaţii donator, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Condiţii pentru a dona sânge
să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
să fii cetăţean român sau rezident în România;
să ai greutatea >/= 50 kg;
să ai tensiunea arterială între 10 şi 18 mmHg;
să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardiovasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni;
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.
Click! spune
Valoarea tichetelor de masă pe care le primesc donatorii a crescut de peste 4 ori de la începutul anului: de la 67 de lei la 280 de lei. Mai mult, donatorii primesc o zi liberă şi o reducere de 50% la transportul în comun.