Facultatea din România unde lucrările de licență ar putea deveni amintire. Studenții ar putea scăpa de o mare povară

19 septembrie 2024 8:37   Național
Ultima actualizare:

Două facultăți de Drept – cea de la Universitatea din Craiova și cea de la Universitatea din Sibiu – iau în considerare renunțarea la lucrările de licență începând cu anul universitar 2024-2025. Această decizie urmează exemplul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Facultății de Drept a Universității din București, care au implementat deja această schimbare.

De ce se dorește această schimbare

Potrivit unui raport detaliat publicat de Europa Liberă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decis, la sfârșitul lunii august, să elimine lucrările de licență la Facultatea de Drept, ca urmare a cererii studenților și a problemelor legate de verificarea plagiatului. Decanul Șerban Diaconescu a subliniat că există dificultăți în utilizarea programelor de anti-plagiat, care adesea nu respectă standardele necesare pentru o verificare eficientă a integrității academice. Rectorul UBB, Daniel David, a adăugat că, având în vedere că cercetarea aprofundată este mai potrivită pentru nivelul masteratului, renunțarea la lucrarea de licență a fost o decizie bine fundamentată.

La Universitatea din Craiova, decanul Facultății de Drept, Gabriel Olteanu, a indicat că se intenționează renunțarea la lucrarea de licență începând cu sesiunea din iulie 2025. Decizia finală urmează să fie luată în Senatul universității la sfârșitul acestei luni. La Universitatea din Sibiu, discuțiile sunt încă în desfășurare, iar decizia nu a fost confirmată oficial.

Reacțiile altor universități

În contrast, alte instituții de învățământ superior din România, precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, nu au planuri similare. Decanul Facultății de Drept din Iași, Nicolae Horia-Țiț, a afirmat că nu au existat solicitări din partea studenților pentru eliminarea lucrărilor de licență, subliniind că aceste lucrări sunt de ajutor pentru viitorii absolvenți. De asemenea, Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest din Timișoara susține că elaborarea lucrărilor de licență este benefică și contribuie la pregătirea profesională a studenților, scriu cei de la edupedu.ro.

Perspectiva Ministerului Educației

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că ministerul nu a solicitat și nici nu încurajează renunțarea la lucrările de licență. Totuși, deciziile privind eliminarea acestei cerințe sunt prerogativa facultăților, cu aprobarea Senatului universitar. Paraschiv a subliniat importanța ca absolvenții programelor care renunță la lucrările de licență să demonstreze aceleași abilități și competențe ca și cei din alte instituții care păstrează această cerință.

Mai multe