Iarna vine în acest an mai devreme decât de obicei. Urmează valori termice ce nu sunt specifice acestei perioade

17 octombrie 2024 8:36   Național
Ultima actualizare:

România se pregătește pentru o iarnă timpurie, iar meteorologii anunță temperaturi specifice celei de-a doua jumătăți a lunii decembrie ce vor fi înregistrate în ultima decadă a lunii octombrie. Această răcire accentuată va afecta întreg teritoriul țării, aducând valori termice ce nu se așteptau în această perioadă.

Se instalează vremea rece

Începând cu ziua de joi, jumătatea estică a României va resimți o scădere semnificativă a temperaturilor, cu valori termice ce se aliniază cu cele de iarnă. În timp ce în regiunile vestice vremea va fi mai blândă, cu temperaturi apropiate de normalul sezonului, estul țării va experimenta condiții mai reci. Cerul va fi predominant înnorat în regiunile extracarpatice, cu ploi slabe izolate pe litoral și în Moldova.

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori în vest, iar minimele vor varia de la -5...-4 grade în estul Transilvaniei până la 8 grade în sudul Banatului. Dimineața, există riscul de ceață în anumite zone.

Vineri: o nouă scădere a temperaturilor

Ziua de vineri va aduce o și mai mare răcire, cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde temperaturile diurne vor rămâne mai temperate. Cerul va fi senin în vest, dar se va înnora temporar în Dobrogea și în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei. Vântul va avea intensificări în sudul Banatului, cu rafale ce pot atinge 60 km/h.

Temperaturile maxime vor varia între 10 și 18 grade, iar minimele se vor încadra între -3 și 5 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali, unde se pot înregistra -6 grade.

Sâmbătă: iarna își face simțită prezența și mai mult

De sâmbătă, vremea se va răci și mai mult în jumătatea de est a țării, unde temperaturile vor fi cu 5-7 grade mai mici decât mediile multianuale. Maximele se vor încadra între 8 și 18 grade, iar minimele vor fi între -4 și 4 grade, cu posibilitatea de a ajunge la -8 grade în depresiunile montane. Cerul va fi majoritar senin în regiunile intracarpatice, dar se pot înregistra înnorări temporare în est și sud-est.

Duminică: vreme rece, dar frumoasă

Ziua de duminică va aduce o vreme predominant frumoasă, însă rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil în estul țării, dar senin în rest, iar temperaturile maxime vor oscila între 10 și 17 grade. Minimele vor fi cuprinse între -3 și 7 grade, iar dimineața se va semnala ceață, în special în zonele depresionare.

Ce urmează?

De luni, se așteaptă o ușoară creștere a temperaturilor, care se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Totuși, meteorologii de la ANM avertizează că începutul săptămânii viitoare va aduce un nou val de răcire, așadar românii trebuie să se pregătească pentru iarna care vine mai devreme decât de obicei.

Mai multe