Imagini amuzante cu un urs în pădurile Vrancei. „Ne face o mică demonstrație”

9 decembrie 2024 10:08   Național

O cameră video de supraveghere a faunei sălbatice a surprins un urs într-o ipostază neobișnuită într-o pădurea Vrancea. În videoclipul publicat de Romsilva, animalul sălbatic este surprins tolănit pe spate în timp ce se scărpina, părând că se află în deplină relaxare.

Videoclipul, publicat de Romsilva, arată un urs în ipostaze inedite, într-o pădure din Vrancea. Imaginile cu animalul sălbatic tolănit pe spate, care își scarpină blana, au fost realizate cu camerele de monitorizare a faunei și au fost publicate pe pagina de Facebook a instituției.

„Nu știți cum să vă relaxați în weekend? Vă oferim un exemplu din pădurile Parcului Natural Putna Vrancea, unde un urs ignoră complet camera de monitorizare a faunei și ne face o mică demonstrație. Urșii au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate, în special cel olfactiv. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, informează Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.  

După Rusia, în România se află cei mai mulți urși

Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos. De altfel, Parcul Natural Putna Vrancha este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și parcuri naturale administrate de Romsilva. Situat în județul Vrancea, în sud-estul țării, el are o suprafață de peste 38.000 de hectare, dintre care peste 33.600 de hectare sunt păduri.

România găzduiește aproximativ 8.000 de urși, jumătate din numărul or de pe continent, cu excepția Rusiei. Ținuturile sălbatice și rezervațiile naturii din Munții Carpați au fost habitate ideale pentru urșii bruni încă din cele mai vechi timpuri. Populația de urs s-a redus în România în primele decenii ale secolului XX, iar în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, unii oameni de știință reclamau riscul dispariției acesteia. Estimările oficiale arătau în anii ’60 în Munții Carpați din România trăiau aproximativ 2.000 de urși.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Mai multe