Imagini de la detonarea minei din Marea Neagră. Cum a decurs operațiunea deosebit de periculoasă

29 martie 2022 10:26   Național
Ultima actualizare:

O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capul Midia. Nava militară trimisă în zonă, pentru neutralizarea acesteia, și-a încheiat misiunea cu succes, iar Forțele Navale Română au publicat imagini spectaculoase de la operațiune.

Daniel Gheorma, comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, a povestit, la revenirea din misiune, cum a decurs întreaga operațiune. El spune că mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020. El a precizat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei.

La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma, pe pagina de Facebook a instituției Forțele Navale Române.

Misiunea a fost una cu grad de ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active.

Cum a decurs operațiunea de detonare

Șeful detaşamentului de scafandri EOD de la bordul navei, Cpt. cdor. Cătălin Gherghinescu, a afirmat că această mină a ajuns în apele teritoriale româneşti fie prin dragaj, fie pentru că a fost retezat cablul de ancorare.

Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă, iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţă de siguranţă şi am iniţiat-o de la o distanţă de 750 de metri - un kilometru”, a afirmat Cătălin Gherghinescu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe