În caz de pericol, mai puțin de 10% dintre bucureșteni ar putea găsi loc într-un buncăr

9 aprilie 2022 13:45   Național
Ultima actualizare:

De când a început războiul din Ucraina, multă lume și-a îndreptat privirea către adăposturile de sub blocuri, demult uitate.

Cifrele nu arată încurajator pentru bucureșteni, deoarece în cazul unui atac asupra Capitalei, doar 10% ar putea găsi adăpost, conform spotmedia.ro.

Adăposturi în caz de pericol

În cazul unui pericol, în București există 1.383 de spații în care te poți adăposti, potrivit ISU București.

Dintre acestea:

  • 185 sunt pasaje, parcări subterane, stații de metrou și alte asemenea locuri care ar putea găzdui circa 55.000 de oameni.
  • 1.198 de adăposturi de protecție civilă, amenajate în subsoluri de blocuri, școli, instituții publice sau sub alte clădiri cu destinații diverse, cum ar fi sedii de firme, care, în teorie, ar putea asigura refugiu pentru încă puțin peste 20.000 de persoane (adică aproape 10% din populația Capitalei).

De fapt, majoritatea adăposturilor de protecție civilă, nu pot fi folosite. Mai exact din cele 1.198 de adăposturi de protecție civilă, doar 347 sunt funcționale, a precizat IGSU, într-un răspuns pentru Spotmedia.ro.

De ce nu pot folosite adăposturile 

Adăpostul de protecție civilă, la bloc, este alcătuit din mai multe camere aflate la subsol.

Pentru a fi folosite, acestea ar trebui să aibă dotări minime, care să poată asigura persoanelor dinăuntru cât mai multe șanse de supraviețuire.

Aici discutăm despre ventilație, curent electric, toalete, apă curentă, dar și un tunel prin care cei aflați în subsol să poată ieși din subteran la distanță față de locul de adăpostire.

Pentru că, de-a lungul anilor, nu au fost întreținute, multe dintre adăposturi nu mai au cele necesare.

Citește și Dependentă de sex şi alcool şi fără niciun ban! Cum a ajuns actriţa din filmul „Love Story să fie distrusă de un bărbat 

Arafat a cerut eliberarea adăposturilor civile

Din cauza contextului actual, Raed Arafat, a cerut eliberarea adăposturilor de protecție civilă. Acesta a declarat că unele dintre acestea sunt folosite în alte scopuri.

Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate și redate destinațiilor inițiale. Foarte puțin probabil să fie nevoie, dar avem obligația să fim pregăți.

IGSU lucrează în acest sens pentru reactualizarea situației. Din păcate, nimeni nu s-a gândit că vor fi situații pentru care e bine să ne pregătim. Nu înseamnă că ne așteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie. Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri și aici va trebui să fie refăcute, rearanjate și redate destinațiilor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU și cu autoritățile locale și vom intensifica acțiunile noastre și rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi e să respecte regulile pentru care ele au fost create. Deci aceste adăposturi trebuie să rămână funcționale ca adăposturi, așa cum era destinația lor inițială”, spune Raed Arafat.

Citește și Dependentă de sex şi alcool şi fără niciun ban! Cum a ajuns actriţa din filmul „Love Story să fie distrusă de un bărbat 

Adăposturi de protecție civilă sunt gestionate de asociațiile de proprietari sau de autoritățile locale, însă sunt câteva care nu au fost predate nici autorităților locale și nici nu sunt gestionate de asociațiile în cauză.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe