Incendiu la Centrala Cernavodă. ISU a făcut un anunț de ultimă oră
Marți, 14 ianuarie, pompierii Detașamentului special „Cernavodă” au fost solicitați să intervină de urgență la Centrala nucleară Cernavodă, unde a fost observat fum la etajul 1 al unei clădiri administrative.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a mobilizat rapid patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și o ambulanță SMURD, pentru a gestiona situația.
Reprezentanții ISU Constanța au confirmat că securitatea celor două reactoare nucleare nu a fost niciun moment pusă în pericol.
Comunicat Nuclearelectrica: Incendiul nu a afectat partea nucleară a centralei
Ulterior, Nuclearelectrica SA a transmis un comunicat de presă în care a explicat că incendiul a avut loc la Unitatea 0 (sistem auxiliar), în zona clasică a centralei.
Potrivit companiei, incidentul s-a manifestat la un echipament electric dintr-un rând de panouri electrice, provocând un incendiu minor și o degajare de fum.
„Incendiul minor a fost stins imediat și nu au existat persoane expuse la fum sau daune colaterale”, au precizat reprezentanții Nuclearelectrica.
În plus, aceștia au subliniat că incidentul nu a avut niciun impact asupra părții nucleare a Centralei Cernavodă, asupra securității nucleare sau asupra producției. Centrala continuă să funcționeze la putere nominală și în parametri normali.
Cauza incidentului, în curs de investigare
Echipamentul afectat a fost izolat, iar în prezent se desfășoară investigații pentru identificarea cauzei care a dus la producerea incendiului.
Potrivit informațiilor oferite de ISU Constanța, nu există riscuri pentru angajați, populație sau mediul înconjurător. Măsurile luate asigură desfășurarea în siguranță a tuturor activităților din cadrul centralei.
Undă verde pentru reactoarele 3 și 4
Data de 15 noiembrie 2024 marchează un moment de referință în dezvoltarea economică postdecembristă a României. La Baku a fost parafat contractul pentru un proiect strategic destinat securității energetice naționale.
Este vorba despre acordul semnat între Nuclearelectrica și un consorțiu internațional format din companii din SUA, Canada și Italia, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Cele două noi reactoare vor adăuga o capacitate instalată suplimentară de peste 1.400 MW în cadrul centralei de la Cernavodă. De asemenea, acest proiect va crește producția anuală de energie a României cu peste 11 milioane MWh, pe o perioadă de cel puțin 30 de ani de funcționare.
După finalizarea investiției, estimată să dureze 7-8 ani, România va putea acoperi peste 30% din consumul național de energie exclusiv prin energia nucleară.