Incredibil! Vezi unde se vând roșii cu 50 de bani kilogramul. Preţurile s-au prăbuşit
Vremea bună din această vară a făcut ca recoltele de roşii să fie printre cele mai mari din ultimii ani. Acest lucru are şi un revers. Producătorii se plâng că, din cauza cantităţilor mari de legume, preţul roşiilor s-a prăbuşit, informează adevarul.ro.
Concret, dacă în urmă cu două luni, preţul roşiilor era de 17 lei kilogramul, acum preţurile s-au prăbuşit spectaculos la roşiile producătorilor din Matca, judeţul Galaţi. De la 14-17 lei, kilogramul a ajuns să se vândă acum cu un leu sau chiar 50 de bani!
Roșiile s-au ieftinit incredibil la Matca
Sorin Dragomir este unul dintre cei mai importanţi producători din localitate şi cu un ochi se bucură – are o producţie record – iar cu altul plânge, pentru că toată lumea are multe roşii, aşa că preţurile sunt extrem de mici.
El îşi vinde legumele de ani buni în piaţa din localitatea sa natală şi, după cum a mărturisit pentru „Adevărul”, dă roşiile aproape pe degeaba.
„Nu se mai caută, deoarece e piaţa plină. Sunt foarte multe roşii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani şi un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus fermierul pentru sursa citată.
În piețe, 1 kg de roșii costă de la 6 lei în sus
Numai că de preţurile mici nu se pot bucura şi consumatorii, deoarece în pieţele sau magazinele din Bucureşti şi din celelalte oraşe preţul este în continuare cel puţin 6 lei, adică de 10 ori mai mare.
Cei care îl cresc sunt intermediarii, însă deşi sunt conştienţi de această realitate, legumicultorii spun că fără ajutorul intermediarilor riscă să rămână cu legumele în curte.
„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piaţă. Fără intermediari, chiar nu ştiu dacă am putea rezista, în condiţiile actuale”, recunoaşte producătorul.
Una dintre soluţiile pentru ca producătorii să nu fie nevoiţi să vândă produsele imediat ce le culeg, de teama de a nu li se strica, ar fi înfiinţarea unui centru de colectare în comună, cu temperatură controlată, care să funcţioneze şi ca un depozit.
„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice şi să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roşii în piaţa din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roşii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar şi mai puţin. În alţi ani era piaţa plină cu castraveţi... Tone de castraveţi ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, a declarat, pentru „Adevărul”, Giani Filimon, un alt producător local.
Conform specialiştilor, localitatea gălăţeană Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.
Dai un ban, da’ stai în faţă: hai la roşii-gigant!
Gustoase şi zemoase! De mai mulţi ani, un legumicultor din judeţul Gorj cultivă cu succes un soi special de roşii, scrie adevarul.ro. Tomatele produse în comuna Băleşti ajung la o greutate de peste un kilogram bucata. Roşiile - gigant au un preţ pe măsură şi sunt foarte apreciate de clienţi.
A investit şi acum culege roadele! Laurenţiu Mălăescu, din comuna Băleşti (Gorj), cultivă roşii-gigant din soiul Rosamunda, originar din Italia. Legumicultorul dezvăluie că plăteşte 350 de lei pentru un pachet cu 100 de seminţe din acest soi de tomate.
Seminţele soiurilor normale de roşii se vând în medie cu cu 20 - 30 de lei plicul. În 2022, cea mai mare roşie obţinută de întreprinzătorul gorjean a cântărit nu mai puţin de 1,4 kilograme. În acest an, cea mai mare tomată a avut 1,1 kilograme.
Roşiile cultivate la Băleşti au un gust deosebit, astfel că sunt foarte căutate de clienţi, în ciuda preţului piperat. Laurenţiu Mălăescu îşi vinde produsele la o tarabă în Piaţa Centrală din Târgu Jiu.
«Nu sunt stropite cu substanţe chimice»
„Oamenii sunt foarte uimiţi şi susţin că e o roşie populară, aşa cum creştea, pe vremuri, în grădinile bunicilor. Aceste tomate nu sunt stropite cu substanţe. Noi le producem numai cu gunoi macerat de vacă şi de oaie. Roşiile se dezvoltă natural, fără nici un fel de chimicale, dar cu pasiune, cu muncă şi cu atenţie”, se laudă legumicultorul din comuna situată la şase kilometri de Târgu Jiu. Roşiile - gigant vor fi la dispoziţia clienţilor până la finalul lunii noiembrie.
„În seră este o muncă susţinută, fără pauză. Ne-am obişnuit şi nu ni se mai pare aşa de greu. Toată familia lucrează în seră, pentru a produce aceste roşii cu un gust nemaipomenit”, explică el.
Agricultorul vinde un kilogram de roşii din soiul Rosamunda cu 12-15 lei, deoarece cheltuielile sunt mari, începând de la seminţe şi până la îngrijire.
„Investim sume foarte mari. Spre exemplu, costurile legate de creşterea legumelor într-un solar de 240 de metri pătraţi se ridică la aproximativ 7.000 de lei pe an“, încheie Laurenţiu Mălăescu.