Instalațiile pe gaz, soluția de criză pentru șoferi

30 iunie 2022 5:00   Național

Prețurile mari la benzină și motorină au silit proprietarii de vehicule să aleagă: ori își trag mașinile pe dreapta, ori găsesc soluții alternative. Cea mai comodă este instalația pe gaz, având în vedere că acest combustibil este mult mai ieftin. Click! a discutat cu specialiștii în domeniu și explică ce înseamnă o instalație GPL (gaz petrolier lichefiat).

Prețul mediu este de 3.000 de lei

În București, pe 28 iunie, cel mai mic preț pentru litrul de benzină era 8,56 lei iar cel mai mic preț pentru motorină, 9,16 lei. În același timp, cel mai mic preț pentru GPL era de 4,10 lei. Așadar, avantaj clar pentru instalațiile care asigură deplasarea vehiculului cu gaz.

”În funcție de prețurile de pe piață ale benzinei și motorinei, economia făcută în buzunarul românului de instalarea unei instalații GPL variază de la 40 la 55 la sută”, ne-a declarat Valentin  Bălăceanu, reprezentantul unei firme care montează astfel de instalații, AGR Autogas Group.

Rezervoarele pe gaz sunt cilindrice sau toroidale, primele montate în portbagaj iar celelalte în locul roții de rezervă. Cele cilindrice au o capacitate între 28 și 130 de litri iar rezervoarele toroidale au o capacitate între 35 și 98 de litri. Montarea acestor instalații se face în câteva ore și diferă de tipul și puterea motorului, capacitatea cilindrică. Cele mai ieftine instalații care permit deplasarea vehiculelor cu GPL costă 3.000 de lei, iar cele mai scumpe ajung și la 16.000 de lei.

Şoferii din Buzău apelează din ce în ce mai des la instalaţii cu gaz

Nu numai în Capitală lumea încearcă să facă economie prin schimbarea alimentării mașinii. La Buzău, după cum informează adevarul.ro, numărul celor care au decis să facă această schimbare a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Într-un atelier din Buzău, în ultima perioadă a crescut numărul clienţilor care optează pentru montarea unei instalaţii GPL. Gregorian Goga a venit la Buzău tocmai de la Sighişoara pentru a monta o asfel de instalaţie. „Este a treia maşină cu care vin aici, băieţii sunt foarte profi. Se justifică trecerea, pentru că întotdeauna GPL-ul a fost la jumătatea preţului faţă de benzină. Merită conversia dacă faci undeva la zece mii de kilometri pe an”, a declarat acesta pentru adevarul.ro. 

Părerea lui este susținută și de un alt șofer, care a încercat pentru prima dată avantajele GPL în 2014: „Am montat prima instalaţie, cred, undeva prin 2014. Benzina era scumpă şi atunci, iar montând GPL am redus poate mai bine de jumătate preţurile pe care le plăteam la benzină. Acum un plin la gaz, 160 de lei, 44 de litri. La un motor de 1,9 litri fac undeva la 380 de kilometri. Depinde şi de stilul de mers”, spune Cosmin Sava.

„Alimentarea cu GPL este prietenoasă cu mediul şi îţi face face economie"

Conform lui Sebastian Maroș, patronul unui service care face montări de instalații GPL, temerile șoferilor referitoare la pericolele trecerii pe gaz nu sunt acoperite, iar avantajele sunt în număr mare: „Alimentarea cu GPL este foarte sigură, este prietenoasă cu mediul şi îţi face face economie. E o alegere nemaipomenită pentru cei care au maşini pe benzină. Consumul pe GPL creşte cu maxim un litru la suta de kilometri, dar se reflectă în diferenţa de preţ dintre benzină şi GPL. Preţul mediu la benzină e 9 lei, iar la gaz e 4 lei şi ceva. E la jumătate”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Click! spune

GPL e un produs de rafinărie care conţine butan şi propan. E un carburant mai puţin poluant faţă de benzină.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe