Efectele economice ale războiului. Cele mai mari scumpiri pe care le resimte România

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina, pe lângă pagubele materiale și civile din țara afectată, se va răspândi, dar nu sub formă de conflict direct, ci sub scumpiri asupra anumitor produse indispensabile în 2022. 

supermarket covid jpeg

Încă de la începutul războiului, Uniunea Europeană și Statele Unite au impus mai multe sancțiuni economice împotriva Federației Ruse, iar incapacitatea Rusiei de a livra gaz și petrol țărilor europene s-a majorat profund. 

Sancțiunile împotriva Rusiei au țintit direct oligarhii, dar și sectorul economic ce avea în vedere un schimb direct cu UE, deoarece banii primiți în schimbul materiilor prime tranzacționate de Rusia nu mergeau spre bunăstarea populației, ci la o mașinărie de război. 

Toate acestea traducându-se, în cele din urmă, într-un val de scumpiri în România.

Cresc prețurile la carburanți

Rusia a reprezentat un puternic membru pe piața mondială a petrolului. Chiar și așa, aceasta are un aport de 10% din producția de petrol la nivel mondial. 

Scumpirile în România vor fi prezente chiar și la pompă. România are rezerve de petrol ce sunt exploatate, dar cererea este atât de mare încât nu poate fi acoperită de oferta de pe piața actuală. 

Potrivit unei analize efectuate de Institutul Național de Statistică, în 2021, România a importat cu +50% mai mult petrol și gaze decât în anii precedenți. Aproximativ 40% din petrolul cumpărat de România provine din Rusia.

Citește și Piața imobiliară românească, afectată de războiul din Ucraina. Sunt anunțate scumpiri

În acest moment, prețul la benzină și motorină la stațiile de alimentare din țară se situează în jurul valorii de 7 - 8.50 lei/litru. 

Scumpiri la gaze în România

De asemenea, valul de scumpiri în România se va resimți și la factura la gaz din fiecare lună. 

Totuși, România este a doua țară din Europa care produce gaze naturale și petrol. În schimb, o bucată mare de resurse naturale zac neexploatate în Marea Neagră, mai ales în zona din Insula Șerpilor, platou continental câștigat de România și foarte bogat în resurse naturale. 

România importă 25% din gazele naturale necesare, acestea venind din Federația Rusă, potrivit HotNews.

Uniunea Europeană a impus un plan de renunțare la petrolul și gazul rusesc până în 2030. 

Alimentele s-au scumpit în România

Alături de gaze naturale și petrol, și alimentele fac parte din valul de scumpiri în România, ca urmare conflictul din Ucraina. 

Prețul materiei prime s-a scumpit chiar și cu 30% în doar două săptămâni, iar prețul cerealelor românești vândute prin portul Constanța s-au majorat, de asemenea. 

Vezi și Uleiul, pâinea și cartofii, în topul scumpirilor la alimente. Ce produse se mai află pe listă

Tona de porumb și-a majorat prețul cu 27%, în timp ce tona de grâu a depășit creșterea valorii cu 22%. În același timp, semințele de floarea-soarelui s-au scumpit în România cu 35%.

"Din păcate aceste creșteri de preț vor fi translatate de către procesatori într-o mare măsură către rafturile magazinelor și asta va înseamnă costuri mai mari în coșul de cumpărături al românilor", a precizat Gabriel Razi, analist al pieţei agricole, potrivit TVR.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net