Poliția Capitalei anchetează protestul de la STB, salariații refuză ieșirea pe trasee
Eveniment fără precedent pentru transportul în comun din România. Două decizii ale instanței care declară greva STB ilegală au fost date în 24 de ore dar șoferii și vatmanii refuză în continuare să iasă pe trasee. Poliția Capitalei a deschis o anchetă privind protestul neautorizat în plină pandemie
Protestatarii cer salarii mai mari, condiții de muncă mai bune și demisia directorului STB, Adrian Criț. La rândul său, Criț, numit în funcție de PNL, îi acuză pe salariații care nu vor să iasă pe trasee pentru că sunt manipulați.
Cert este că liderul celui mai mare sindicat din STB, Vasile Petrariu face parte din ”Parlamentul”Capitalei, fiind membru în Consiliul General Municipal din partea PSD. Greva a fost declanșată pe 20 ianuarie, este anunțată drept spontană dar despre ea se știa cu 12 ore înainte, după ce au eșuat negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.
Nicușor Dan a preluat negocerile la STB
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a preluat ieri negocierile și s-a deplasat la sediul STB pentru a încerca deblocarea situației. Edilul-șef al orașului a discutat cu șefii de depouri și autobaze din cadrul societății, aceștia declarând că în multe locuri, ieșirile în traseu ale vehiculelor STB sunt blocate de greviști.
Nu s-a ajuns încă la nici o concluzie și la ora 18.00, erau așteptate noi discuții pentru dezamorssarea situației, de data aceasta între Nicușor Dan, administrația STB și reprezentanții depourilor și autobazelor.
Poliția anchetează protestul de la STB
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a declanşat o anchetă privind declararea grevei de la Societatea de Transport Bucureşti cu încălcarea condiţiilor prevăzute de lege, ca urmare a sesizărilor depuse de Poliţia Capitalei şi de STB.
”Având în vedere protestul organizat de către angajaţi ai Societăţii
de Transport Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului
Bucureşti - Brigada de Poliţie pentru Transportul Public s-a sesizat din
oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de
declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condiţiilor
prevăzute de lege (Legea dialogului social - nr 62 din 2011)”, a anunţat
Poliţia Capitalei într-un comunicat preluat de news.ro
Cercetările se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. În același timp, administrația STB a înaintat mai multe plângeri penale către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru tragerea la răspundere a liderilor sindicali pentru blocarea unei activități vitale în context pandemic