Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, atitudine dubioasă. A stat mută 70 de secunde în fața jurnaliștilor

24 aprilie 2024 12:19   Național
Ultima actualizare:

Atitudine ieșită din comun a controversatei judecătoare din dosasul 2 Mai. Ancuța Ioana Popoviciu, cea care a oripilat toată țara, când a întrebat la primul termen al procesului dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în tragedia provocată de Vlad Pascu, a ajuns miercuri față în față cu jurnaliștii, după audierea de la CSM. Cu un zâmbet sfidător pe față, judecătoarea a tăcut mâlc în fața jurnaliștilor care i-au pus mai bine de 10 întrebări. Apoi a întors spatele și a plecat.

După audieri a venit în fața jurnaliștilor și a tăcut

Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a fost azi audiată la CSM în legătură cu nemulțumirile exprimate de părinții vicrtimelor lui Vlad Pascu, privind gestionarea dosarului 2 Mai. la ieșire, ea a venit în fața jurnaliștilor adunați în fața instituției, dând de înțeles că vrea să spună ceva.

În mod bizar, judecătoarea, i-a lăsat pe jurnaliuști să pună mai bine de 10 întrebări fără să răspundă la nicuna. A stat 70 de secunde în fața presei fără să spună ceva.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care dezbate, miercuri, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai, a rămas în pronunţare.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în urma comportamentului magistratului la două termene consecutive ale procesului.

Cea mai mare gafă a fost la primul termen, unde magistratul Ancuța Ioana Popoviciu, a întrebat dacă victima e în sală, referindu-se la Sebastian Olariu, unul din tinerii morți în accidentul provocat de Vlad Pascu și a cerut buletinul băiatului mort. Tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând de la Judecătoria Mangalia.

Această gafă a condus la o cercetare disciplinară, în timp ce Ancuța Ioana Popoviciu a cerut recuzarea sa din caz, solicitare care i-a fost respinsă.

Cine este judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu

Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.

În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.

Judecătoarea a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

„exercitarea funcției cu gravă neglijență“ / „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 16 martie, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei", se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Mai multe