Județul din România devastat de secetă! Un izvor vechi de două secole a secat, iar apa potabilă este tot mai rară
Timp de aproape două secole, un izvor important din județul Dolj a curs fără întrerupere. Nu cu mult timp în urmă, el alimenta o baltă superbă, ce se întindea de-a lungul a mai multe hectare și era plină cu pești. Acum, după 193 de ani, izvorul a secat, din cauza climei.
Vechiul izvor din județul Dolj a devenit victima schimbărilor climatice tot mai severe, iar primarul din Călărași vorbește cu îngrijorare despre efectele acesteia. „Schimbările climatice prevăzute a se produce peste o sută de ani se întâmplă chiar acum”, spune primarul, potrivit adevarul.ro.
În urmă cu numai jumătate de secol, izvorul Cișmeaua Albă alimenta o baltă ce se întindea de-a lungul a 10 – 15 hectare și care era plină de pești precum caras, rege, ori lin. Debitul izvorului s-a micșorat constant în ultimii zeci de ani, iar seceta instalată l-a începutul acestei veri a însemnat finalul izvorului Cișmeaua Albă.
„În urmă cu 50 de ani, aici, în fața Cișmelei Albe, era Balta de la Cișmeaua Albă, întinsă pe cel puțin 10-15 ha, baltă plină de caras, de rege și de lin. Până acum 20 de ani, canalul cișmelei încă mai împingea apa până la Dunăre, preț de circa 5 km, acum 15 ani ajungea până la Stațiune, iar până ieri, de abia la 100 de metri de cișmea. Acum, s-a oprit de tot”, a scris primarul, pe Facebook.
Un izvor vechi de aproape două secole a secat
Primarul mai atrage atenția că de vină sunt problemele climatice, iar apa potabilă din zonă este din ce în ce mai rară. „Nu extragerea apei, din fântâni, pentru irigat, este problema ci fenomenele climatice la nivel global își spun cuvântul”, explică edilul. Din acest motiv, primarul Sorin Radu sfătuiește localnicii să folosească cât mai înțelept apa din rețeaua centralizată.
„Trebuie să găsim soluții care să ne protejeze, în primul rând, starea de sănătate. Apa de la stațiile centralizate, publice, trebuie să ajungă până la ultima gospodărie”, mai spune primarul.