România, împărțită între furtuni și caniculă. Zonele în care a fost emis cod portocaliu de vreme instabilă

România pare să fie o țară a extremelor, atunci când vine vorba despre vreme. În timp unele părți din țară se confruntă cu temperaturi ce se apropie de 40 de grade Celsius, pentru alte zone din România a fost emisă o avertizare Cod Galben, de ploi și vijelii.

Codul galben de ploi și vijelii este valabil astăzi
Codul galben de ploi și vijelii este valabil astăzi

Unii români vor scăpa, măcar temporar, de caniculă, însă în locul acesteia vor veni furtuni destul de severe. Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de ploi și vijelii, care urmează să fie valabilă astăzi, chiar între orele 12 și 23.

În acest interval orar, în părți însemnate din Transilvania, dar și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Mai precis, locuitorii din aceste zone se vor confrunta cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (ce vor ajunge la rafală la 50 – 70 km/h), descărcări electrice, iar în zone restrânse chiar și grindină.

Ce se întâmplă cu vremea în România

Capitala se află sub Cod portocaliu de caniculă
Capitala se află sub Cod portocaliu de caniculă

În același timp, codul galben de caniculă a fost actualizat de ANM, iar în sudul Olteniei și al Munteniei, căldura va persista chiar și marți. Discomfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va trece de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 35 de grade.  

De asemenea, pentru București, cât și pentru alte 7 județe, veștile sunt și mai proaste. Aici, Codul Portocaliu de caniculă va fi în vigoare luni, iar temperaturile pot ajunge la 35 – 37 de grade Celsius. Alături de București, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov vor fi afectate de valul de căldură. Noaptea, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel fiind vorba despre nopți tropicale.

În plus, meteorologii de la ANM au mai emis și un Cod Galben de caniculă și pentru alte 12 județe. Astfel, se așteaptă ca valul de căldură să persiste în Banat, în nord-vestul Olteniei, în nordul Munteniei, dar și în zona continentală a Dobrogei. În aceste zone, ne putem aștepta la temperaturi cuprinse între 33 și 35 de grade.

image
image
image
image
image
image
ceapa cartofi jpg
lavanda 1 jpg
telefon jpg
mancare de fasole verde jpeg
Cartofi prajiti Foto shutterstock 782040517 jpg
femeie vara rochie inflorata shutterstock 77805982 jpeg
reguli noi aeroport jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net