La ce a dat foc atacatorul de la Parlament, înainte să ajungă la intrarea în Camera Deputaților. Bărbatul a fost reținut

18 septembrie 2024 16:09   Național

Procurorii afirmă că bărbatul care a incendiat marți un magazin de suveniruri din clădirea Parlamentului a dat foc inițial la tejgheaua unui bar din apropiere.

Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a anunțat că a fost demarată urmărirea penală împotriva inculpatului O.N., în vârstă de 56 de ani, fără antecedente penale, sub acuzația de distrugere.

„Pe 17 septembrie 2024, în jurul orei 13:34, aflându-se în Palatul Parlamentului, inculpatul a stropit tejgheaua unui bar din sala Constantin Brâncuși, situată la subsolul 2 al clădirii, cu un lichid inflamabil pe care îl avea într-o sticlă, apoi a aprins soluția cu ajutorul unei brichete.

Ulterior, acesta s-a îndreptat spre magazinul de suveniruri din imediata vecinătate, unde a stropit mai multe obiecte cu aceeași substanță și le-a incendiat folosind aceeași brichetă. Incendiul a provocat doar pagube materiale, însă exista riscul ca flăcările să se extindă și să distrugă alte bunuri din clădire. Pentru stingerea focului a fost necesară intervenția pompierilor", au precizat procurorii.

Marți după-amiază, în zona unui magazin de suveniruri din Palatul Parlamentului, aflat în apropierea Sălii de expoziții "Constantin Brâncuși", un bărbat a incendiat bunurile pe care le avea asupra sa, apoi a părăsit locul incidentului.

Bărbatul a reușit să iasă din clădirea Parlamentului și a fost reținut abia după 10 ore, la un hotel din Capitală unde era cazat, având domiciliul în județul Vaslui.

Incendiatorul a fost reținut

Bărbatul suspectat că a aruncat benzină într-o sală din apropierea intrării pentru vizitatori de la Camera Deputaților, provocând un incendiu, a fost arestat preventiv miercuri.

Conform informațiilor furnizate de Poliția Capitalei, magistrații au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile în cazul acestuia.

Incidentul s-a produs marți după-amiază la intrarea destinată vizitatorilor de la Camera Deputaților, când bărbatul a aruncat benzină și a provocat un incendiu, forțând evacuarea a aproximativ 300 de persoane. O femeie a suferit un atac de panică.

Se pare că incendiul a fost declanșat în urma unui conflict spontan, după care suspectul a părăsit clădirea Palatului Parlamentului. Acesta a fost căutat timp de peste zece ore și reținut marți seara, fiind ulterior dus la audieri.

Autoritățile au precizat că bărbatul este suspectat de comiterea infracțiunii de „distrugere, degradare sau aducere în stare de neîntrebuințare a unui bun, prin incendiere, explozie sau alte mijloace similare, dacă acestea pun în pericol persoane sau bunuri”.

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat că această infracțiune este pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Mai multe