La ce sume vor ajunge facturile pentru încălzire în această iarnă. O categorie de români poate plăti peste 1.000 de lei

29 octombrie 2024 6:53   Național

Deja ne apropiem cu pași repezi de luna noiembrie, iar temperaturile de-a lungul întregii țări vor scădea simțitor. Din păcate, pentru milioane de români, frigul de la final de an vine însoțit de cheltuieli aproape imposibile, iar încălzirea casei devine extrem de dificilă.

Pentru nenumărați români, perioada rece din an este una plină de dificultăți financiare provocate de costurile ridicate pentru încălzirea casei. Celor mai mulți oameni din țara noastră le este tot mai greu să țină pasul cu facturile, iar pentru trei milioane de români care se încălzesc cu ajutorul sobelor, costurile pot ajunge chiar și la mii de lei, în această iarnă.

Pentru un apartament cu două camere, românii ar trebui să plătească o factură la energia electrică de aproximativ 100 de lei. Cei care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire se pot aștepta la facturi în valoare de 500 de lei, pentru încălzire și apă caldă. În același timp, pentru gaze naturale, factura poate ajunge chiar și la 700 de lei.

Cât vor costa facturile românilor în această iarnă

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat faptul că prețurile nu ar trebui să le depășească pe cele de anul trecut. Schema de plafonare rămâne valabilă până la data de 1 aprilie, însă pentru cei 3,5 milioane de români ce se încălzesc cu ajutorul lemnelor, lucrurile vor sta cu totul diferit.

Prețul unui metru cub de lemn începe de la 300 de lei, iar în unele zone poate ajunge chiar și la 700 de lei. Cei care vor cumpăra de la Romsilva vor plăti un preț ceva mai mic, de numai 280 de lei.

Un metru cub de lemn se poate vinde cu 700 de lei

O gospodărie care are doar un consum mediu ar trebui să plătească în această iarnă undeva în jur de 1.800 de lei, pentru cantitatea necesară de lemne. Ministrul Mediului explică că prețul ar fi unul constant, comparativ cu anul trecut.

Meteorologii avertizează că, deși vor avea parte de temperaturi apropiate de valoarea normală în cea mai mare perioadă a timpului, există și riscul de a ne confrunta cu ger ocazional.

Mai multe