Loviţi de triplă infecţie virală!
Tot mai mulţi pacienţi ajung la spital cu triplă infecţie virală. Primul a fost un ieşean care are mai multe boli asociate şi se află într-o stare gravă, iar ieri a apărut un caz similar la un copilaş de 3 ani, în Bucureşti.
Medicii Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi tratează primul pacient cu triplă infecţie virală. Acesta a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2, virus gripal şi virus respirator sinciţial, scrie adevarul.ro.
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 58 de ani care prezintă mai multe probleme de sănătate care îi pot pune viaţa în pericol: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip ll, obezitate morbidă şi pancitopenie severă. Toate aceste afecţiuni au contribuit la scăderea imunităţii organismului.
Chiar dacă în acest moment bărbatul - care este afectat de SARS-CoV-2, virus gripal şi virus respirator sinciţial - se află sub atenta supraveghere a doctorilor, fiind conştient, medicii sunt rezervaţi când vine vorba despre şansele acestuia.
„De la internare, pacientul prezenta o disfuncţie respiratorie importantă, ceea ce a impus internarea şi îngrijirea acestuia în regim de terapie intensivă. În acest moment, pacientul este conştient, ventilat non-invaziv şi stabil din punct de vedere hemodinamic. În schimb, prognosticul rămâne unul rezervat.”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.
Ieri, un caz de triplă infectare la un copil de 3 ani a fost raportat şi de Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, transmite News.ro. Reprezentanţi ai spitalului au precizat că pacientul nu a fost internat.
Sursa citată a precizat că numărul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii care se prezintă la Spitalul de Copii Victor Gomoiu este în creştere, cei mai mulţi cu gripă. De asemenea, şi numărul testelor efectuate pentru depistarea tipului de infecţie a crescut în ultima săptămână.
Mergeţi la spital de la primele simptome!
Doctorii trag un semnal de alarmă în rândul populaţiei şi îi îndeamnă pe oameni să apeleze la ajutorul medicilor de familie atunci când se confruntă cu astfel de probleme.
„Revenim cu îndemnul către populaţie ca, în momentul în care apare o modificare în starea de bine a organismului, să se adreseze în primele 24 de ore medicului de familie, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile, să se adreseze medicului specialist, astfel încât să beneficieze de un consult de specialitate şi de analize, în vederea punerii unui diagnostic corespunzător şi a iniţierii unui tratament ţintit pentru a preveni transformarea unei forme medii în una severă.”, a completat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.
Nu e târziu să ne vaccinăm
Totodată, specialiştii susţin că nu este târziu să ne vaccinăm atât împotriva COVID-19, cât şi împotriva gripei.
Medicii infecţionişti susţin că persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, care prezintă diverse boli cronice, constituie o categorie vulnerabilă, mai ales în această perioadă a anului. Astfel, aceste persoane pot dezvolta mult mai uşor infecţii respiratorii de sezon.
Medicii vorbesc şi despre măsurile de protecţie care trebuie luate la nivel individual. Totodată, automedicaţia este contraindicată, iar specialişii îi sfătuiesc pe oameni să aerisească frecvent încăperile în care se află, să aibă o igienă corectă a mâinilor şi să nu renunţe la purtarea măştilor în zonele aglomerate.
De menţionat este faptul că România se află în alertă epidemică de gripă, după ce numărul cazurilor a crescut simţitor în ultimele săptămâni. Specialiştii estimează că, la nivel naţional, până la finalul lunii ianuarie, vom intra pe un trend descendent al numărului de infecţii cu virusul gripal.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!