Elevii s-au întors în bănci, în plin sezon de gripă. Lista completă cu obligaţiile școlilor

Ultima actualizare:

În plin sezon de gripă, şcolile reîncep în toată ţara. Ministerul Educaţiei a transmis o serie de obligaţii către conducerile şcolilor, la finalul unei şedinţe cu inspectorii şcolari, în care s-a discutat despre măsuri pentru limitarea numărului de îmbolnăviri cu gripă. Acum, depinde doar de profesori şi de părinţi ca acestea să se şi respecte!

Ministerul Educaţiei recomandă purtarea măştii în şcoli
Ministerul Educaţiei recomandă purtarea măştii în şcoli

Azi a început şcoala, într-un moment dificil, respectiv alertă epidemiologică determinată de valul de gripe şi de infecţii respiratorii.

Citește și: Tripla epidemie îngrozeşte Europa! Val de îmbolnăviri, la nivelul întregului continent

Pe parcursul unei videoconferinţe ce a avut loc vineri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut o serie de precizări legate de măsurile ce se impun pentru ca afecţiunile de sezon să nu pună în pericol elevii, în contextul reluării anului şcolar.

Ea a transmis că este necesar să se pună accent pe prevenţie şi pe informarea periodică a autorităţilor sanitare în legătură cu situaţia din şcoli pentru a nu se ajunge la situaţie închiderii unităţilor de învăţământ.

Vezi și: Atenție! Au explodat cazurile de gripă. Recomandările medicilor

Astfel, cum va arăta şcoala începând de azi?

Şcolile „vor face triaj zilnic în colectivităţi, la începutul primei ore de curs”. Aceasta este una dintre obligaţii. Apoi, şcolile trebuie să „facă dezinfecţia periodică a sălilor de clasă”, în timp ce masca de protecţie este recomandată „atât pentru profesori, cât şi pentru elevi”.

Camerele de gardă ale  spitalelor de copii sunt  supraaglomerate
Camerele de gardă ale spitalelor de copii sunt supraaglomerate

Iată lista completă cu obligaţiile şcolilor, potrivit Ministerului Educaţiei:

  • să anunţe părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor că, dacă cei mici prezintă simptome de gripă sau alte infecţii respiratorii, nu trebuie lăsaţi în colectivitate
  • şcolile trebuie să facă un triaj zilnic în colectivităţi, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb 
  • să asigurare materialele necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor
  • să facă dezinfecţia periodică a sălilor de clasă
  • să aerisească periodic sala de clasă
  • să instruiască elevii cum trebuie să se comporte în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal şi se recomandă batistele de unică folosinţă
  • să recomande purtarea măştilor de protecţie sanitară, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi
  • să informeze părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor că trebuie să consulte medicul de familie dacă la cei mici apar simptome respiratorii, pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice şi a izolării
Profesorii sunt sfătuiţi  să dezinfecteze băncile şi  să aerisească la pauză
Profesorii sunt sfătuiţi să dezinfecteze băncile şi să aerisească la pauză

E recomandată şi acum vaccinarea antigripală

Măsurile luate în şcoli vin la o zi după ce, în cadrul conferinţei comune a miniştrilor sănătăţii şi educaţiei, Ligia Deca a vorbit despre recomandări. În aceeaşi conferinţă, ministrul Rafila a spus că suntem în „stare de alertă epidemică”.

El a spus că nu declară epidemie de gripă, deoarece acest lucru ar impune şi anumite decizii, precum carantina sau izolarea.

image

De asemenea, Ministerul Sănătăţii mai recomandă: consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea şi eventuale investigaţii suplimentare; adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanenţă organizate la nivelul judeţelor; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei - persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace.

image
image

Un copil de 3 ani, ucis de gripă la Braşov?

Finalul săptămânii trecute a fost unul tragic pentru familia unui copil de aproape 3 ani din judeţul Braşov. Internat cu probleme pulmonare grave, el a decedat după trei zile de spitalizare.

Copilaşul a decedat după  trei zile de internare
Copilaşul a decedat după trei zile de internare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că micuţul nu a încetat din viaţă din cauza gripei, chiar dacă în momentul în care a fost adus la spitalul din Zărneşti i s-a făcut un test rapid care a ieşit pozitiv.

„Din informaţiile preliminare pe care le avem noi nu este vorba de un deces datorat gripei, dar o să avem confirmarea probabil la începutul săptămânii viitoare”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă seară, la B1 TV, după cum informează news.ro.

Oficialul român a mai precizat că abia după examenul medico-legal se va cunoaşte cu exactitate cauza decesului, dar că evoluţia şi manifestarea bolii ar scoate gripa de pe lista posibilelor cauze ale tragediei.

„A venit în stare gravă, insuficienţă respiratorie, cu saturaţie de 75%, febril, stabil hemodinamic. L-am stabilizat, i-am făcut test de gripă, care s-a pozitivat, după care l-am transferat la Spitalul Clinic de Pediatrie Braşov. În 2 ianuarie am fost de gardă şi am mai avut încă două cazuri grave, tot cu insuficienţă respiratorie, tot cu simptom febril.”, a declarat pentru publicaţia locală Mytex, Răzvan Buricea, medicul-şef Urgenţă Spitalul Zărneşti.

Apoi, micuţul a fost internat trei zile la Spitalul de Pediatrie din Braşov, în ultimele două fiind transferat la terapie intensivă. Din păcate, eforturile medicilor pentru stoparea problemelor pulmonare au fost inutile.

Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Braşov a deschis un dosar în cadrul căruia sunt cercetate împrejurările în care a survenit moartea.

Rafila: «700.000 de comprimate au plecat spre farmacii»

Odată cu instalarea epidemiei de gripă în România, interesul pentru medicamentele antitermice şi antivirale a ”explodat”. Cum cererea a fost mai mare decât oferta, populaţia a intrat în panică. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a încercat să liniştească agitaţia.

Ministrul Aexandru Rafila  nu s-a grăbit să declare  epidemie de gripă
Ministrul Aexandru Rafila nu s-a grăbit să declare epidemie de gripă

Acesta a explicat că unele lipsuri de medicamente care au dus la instalarea sentimentului de panică au fost cauzate de zilele libere din perioada Sărbătorilor, care au afectat fluxul de aprovizionare.

image

„A fost o perioadă mai dificilă pentru că am avut o creştere neaşteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Acestea apăreau mai târziu, în luna februarie sau, cel mai devreme, în perioada sfârşitului lunii ianuarie. Între timp, din cauza unor particularităţi ale circulaţiei virusurilor gripale, mai ales potenţate de pandemie, această perioadă a fost devansată”, a explicat, sâmbătă, Rafila, la B1 TV.

El a dat asigurări că toate medicamentele dorite vor fi găsite în farmacii. „O să vedeţi că în farmacii vor fi cantităţi suficiente şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale. Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, să-şi facă provizii, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”, a mai spus oficialul român, completând că penuria de medicamente nu a afectat doar ţara noastră, ci şi multe alte state europene.

image

De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe oameni să nu mai caute neapărat un anumit medicament, pentru că aceeaşi substanţă activă, în aceleaşi cantităţi, se regăseşte în mai multe medicamente. Numele lor diferă în funcţie de producător, dar toate au acelaşi efect.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net