Mario Iorgulescu a scăpat de acuzaţia de omor. Care este pedeapsa maximă pe care ar putea să o primească acum

11 octombrie 2024 16:01   Național

Mario Iorgulescu, fiul președintelui LPF, Gino Iorgulescu, a scăpat de acuzația de omor. Judecătorii au schimbat încadrarea faptei în ucidere din culpă, iar procesul se reia de la zero. Amintim că în 2019, Mario Iorgulescu a gonit cu mașina de lux cu 143 de kilometri pe oră, a intrat pe contrasens și a lovit grav o altă mașină. Pasagerul murise atunci pe loc. Fiul lui Gino Iorgulescu se afla sub influența substanțelor interzise. 

Au schimbat încadrarea faptei în ucidere din culpă

„Instanța a dispus din oficiu schimbarea încadrării din omor în ucidere din culpă, având în vedere verdictul ICCJ de anulare a condamnării”, se arată în decizia judecătorilor. Avocatul lui Iorgulescu a depus la dosar noi documente medicale, iar Curtea a dat un nou termen: 21 octombrie, pentru ca avocatul să își pregătească apărarea.

Pentru ce fapte este judecat Mario Iorgulescu

Fiul președintelui LPF este judecat, după ce în 2019, s-a urcat băut și drogat la volanul unei mașini de lux și a gonit cu 143 de km pe oră. A intrat pe contrasens și a lovit frontal mașina condusă de Daniel Vicol, care a murit pe loc.

În octombrie 2023, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mario Iorgulescu la 13 ani și 8 luni de închisoare, acesta fiind acuzat de omor. Însă, în vara lui 2024, ÎCCJ a anulat decizia de condamnare și a cerut rejudecarea cazului. 

3 magistrați au făcut parte din completul de judecată care a anulat sentința Curții de Apel București prin care fiul lui Gino Iorgulescu trebuia să execute 13 ani și 8 luni de închisoare. Surse judiciare spun că  judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas au fost cele care au susținut că dosarul trebuie rejudecat, în timp ce magistratul Dan Andrei Ene a avut o opinie separată și a considerat că Mario Iorgulescu trebuie să ispășească pedeapsa. 

Fuga în Italia

După accident, Mario Iorgulescu a fost scos de urgență din România, fiind transportat la aeroport cu o ambulanță a Serviciului de Urgență București-Ilfov, conform informațiilor publicate de Libertatea. Mario a fost externat de două ori de la Spitalul Elias, iar tatăl său, Gino Iorgulescu, a solicitat aceste externări.

Prima externare a avut loc pe 20 septembrie 2019, la 12 zile după accidentul grav. Decizia a fost luată după ce procurorul a venit la spital pentru audieri, dar nu a reușit să-i comunice lui Mario existența unei proceduri penale pe numele său, astfel că nu s-a impus vreo interdicție. Ca urmare, Mario a fost externat la cererea familiei și transportat cu o ambulanță privată la Aeroportul Băneasa, dar avionul nu a decolat din cauza unor probleme tehnice, așa că s-a întors la spital.

Mario Iorgulescu, internat la clinica din Italia 

O nouă externare a avut loc pe 23 septembrie, când Gino Iorgulescu a făcut o nouă solicitare, împotriva recomandărilor medicilor. Deși un medic a informat procurorul că  „există proceduri medicale, în vederea transferului lui Mario Iorgulescu”, iar Parchetul a cerut detalii, Mario a fost urcat de urgență într-o ambulanță de stat și dus din nou la Aeroportul Băneasa, de unde a plecat în Italia cu un avion privat închiriat din Turcia. „Aeronava a decolat în jurul orei 11.20”, a fost următorul mesaj primit de procuror, conform sursei citate.

Acolo, el a fost internat la o clinică din Milano. În urma tratamentului, el a fost externat după două săptămâni, având „autonomie completă motorie”, dar și „tulburări importante de somn și ale stării de spirit”. 

Mai multe