Medicii de familie au ajuns bătaia de joc a statului, care le-a micșorat veniturile. Milioane de pacienți ar putea să fie afectați

13 ianuarie 2024 12:35   Național

Guvernul ia în considerare alocarea unor sume mai mici pentru medicina de familie și serviciile ambulatorii, iar aceasta perspectivă ar putea afecta milioane de pacienți.

Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate amenință cu declanșarea unei greve, exprimându-și nemulțumirile în urma anunțului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind reducerea tarifelor pentru consultații și servicii medicale.

Schimbările, incluse într-un proiect de transparență decizională

Aceste schimbări financiare sunt incluse într-un proiect de transparență decizională. Începând cu luna februarie, medicina de familie se confruntă cu ajustări semnificative, unde punctul "per capita" este propus să scadă la 7,7 lei, comparativ cu 12 lei în 2023.

Totodată, punctul pe serviciu medical în asistența primară ar urma să fie de 6,2 lei, în loc de 8 lei, cum era în anul precedent.

Se reduce și punctul pe serviciu medical în asistența ambulatorie

De asemenea, se propune o reducere a punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie, acesta fiind estimat la 3,3 lei, față de 4,4 lei în 2023.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat că aceste ajustări vin ca urmare a unor calcule efectuate de Ministerul de Finanțe, reflectând sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală.

În fața acestor modificări, medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate au avertizat că mulți dintre ei ar putea să-și închidă cabinetele și să refuze să semneze actele adiționale pentru luna următoare.

Consecințele ar putea fi grave pentru pacienți

Această situație ar putea avea consecințe grave pentru pacienți, care ar trebui să suporte costurile consultațiilor, analizelor și investigațiilor medicale.

O eventuală scădere a numărului de cabinete medicale și ambulatorii ar intensifica aglomerația în spitale. Tratamentele esențiale ale pacienților cronici ar putea fi puse în pericol, iar timpii de așteptare pentru serviciile medicale ar crește.

În încercarea de a evita această situație tensionată, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că au programată o întâlnire cu medicii săptămâna viitoare pentru a începe negocierile.

Mai multe