#Coronavirus

Medicul pediatru Mihai Craiu, despre cel mai periculos efect post Covid la copii: diabetul

5 februarie 2022 11:23   Național

Celebrul medic pediatru Mihai Craiu a declarat, recent, că unul dintre cele mai periculoase efecte post Covid întâlnite la copii îl reprezintă diabetul. Este o complicație a bolii din ce în ce mai des întâlnită la cei mici, după ce au contactat virusul și s-au vindecat.

Deși varianta Omicron este mult mai blândă decât Delta, această tulpină sud africană pare a afecta din ce în ce mai mulți copii. O putem denumi, pe bună dreptate, tulpina copiilor. Dovadă este numărul din ce în ce mai crescut de spitalizări în rândul acestora. Deși este mai ușoară, mai blândă și provoacă mai puține decese, Omicron vine la pachet cu efecte îngrijorătoare. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, într-o conferință organizată de Colegiul Medicilor, că infectarea cu COVID-19 poate să aibă efecte de lungă durată și foarte îngrijorătoare în rândul copiilor. „A obține imunitate naturală prin boală vine la pachet cu niște riscuri mult mai mari decât la alte grupe de vârstă”, a spus conf. dr. Mihai Craiu.

Efecte post Covid la copii: diabetul și bolile de inimă

Medicul s-a referit la apariția diabetului. Iar părinții ar trebui să știe la ce riscuri sunt supuși cei mici acum, în plin val 5 de Omicron. Se pare că,potrivit statisticilor,în ultima vreme s-a înmulțit foarte mult numărul celor mici care suferă de diabet, iar această afecțiune ar fi apărut ca efect post Covid. 

De asemenea, medicul pediatru a explicat că virusul nu slăbește imunitatea la copii, ci produce un exces de imunitate în a doua parte a bolii.

„Încă din mai anul trecut ne confruntăm cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav și care poate să producă și deces. Am observat o creștere a numărului de cazuri de diabet la copii peste tot în lume, la cei care au trecut prin COVID-19, inclusiv în România. Sunt cazuri de copii care nu au pe nimeni în familie diabetic și care, în prezent, vin la urgențe cu acidocetoză”, a mai declarat acesta.

Cei mai expuși riscurilor, din grupa de vârstă 5-11 ani

Dar copiii sunt afectați și de alte complicații. „Apar complicații post-COVID la copii care nu au avut boli până atunci. Sunt îngrijorătoare pentru că pot veni pe un teren absolut normal anterior. Aceste efecte post-COVID pot să apară la copii care nu au absolut nicio comorbiditate. Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă cu afectare coronariană. Spre exemplu, o fetiță de 8 ani care a făcut infarct anterior și a avut nevoie de suport inotrop și manevre extensive de menținere a vieții”, a declarat dr. Craiu în cadrul dezbaterii.

Cele mai multe cazuri de complicații după infecție s-au înregistrat la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, potrivit statisticilor: „Faimosul sindrom inflamator multisistemic are vârsta medie, în raportările de la nivel global, de 9 ani. Deci, două treimi din pacienții care fac această complicație care, din nefericire poate să evolueze și letal – în SUA sunt 55 de decese raportate prin sindrom inflamator multisitemic la copil – sunt exact în această categorie de vârstă”, a evidențiat doctorul.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe