Ministrul agriculturii, despre scumpirea cărnii de porc: «Tot salariul l-aș da»
Preţuri mai mari pentru carnea de porc şi produsele tradiţionale de Crăciun! Românii plătesc mai mult pentru aceste alimente în perioada sărbătorilor. În 2021, carnea de porc este mai puţină şi mai scumpă, iar comercianţii spun că n-au avut încotro şi au mărit preţurile. Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu este de părere că scumpirile sunt îndreptățite.
La Târgul de la Ministerului Agriculturii, fermieri din toată țara și-au adus ce au avut mai bun la tarabe. Față de anul trecut, prețul cărnii și al brânzetului este, însă, vizibil mai scump!
Un kilogram de salam de casă costă 55 de lei, la fel şi şunca. Pastrama ajunge la 60 de lei, iar ceafa la 75.
ȘI BRÂZETURILE S-AU SCUMPIT ANUL ACESTA
În jur de 8-10%. Cam aşa e creşterea. Toate-s mai scumpe. Laptele, la fel, materia primă. Totul o să fie mai scump. Aşa-i trendul, a explicat Dragomir Florin, productor telemea de Sibiu, pentru observatornews.ro. Produsele tradiţionale din băcănii şi târguri costă, cu aproximație, cu 30% mai mult faţă de cele pe gare le găsim la supermarket.
Ministrul agriculturii: «Preţurile sunt pe măsura muncii fermierilor»
Kilogramul de caşcaval de casă costă aproximativ 39 de lei, iar cel de telemea 40 de lei. Chiar dacă preţurile sunt mari, clienții le trec pragul comercianților. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că alimentele își merită prețul.
«Preţurile sunt pe măsura muncii fermierilor. Munca unui fermier este inestimabilă. Dacă ar trebui să plătesc tot salariul pe produse româneşti, tot salariul l-aş da», a declarat Ministrul Agriculturii.
La micii crescători porcul viu se vinde cu aproximativ 10-15 lei/kg, dar în magazine, preţul poate ajunge şi la 23 de lei. În aceste condiţii, sarmalele, friptura, caltaboşul şi cârnaţii automat costă mai mult. Cu banii cu care anul trecut cumpăram 5 kg de carne, anul acesta vom lua doar 4 kg. Anul acesta, masa de Crăciun va fi, în medie, mai scumpă cu 20-30% față de 2020.
Cea mai scumpă iarnă. Ce prețuri se majorează
- pâinea se scumpeşte cu 10-15%
- legumele şi fructele se scumpesc cu 10-20%
- lactatele cu 8-10%
- carnea şi produsele din carne vor fi cu 10-15% mai scumpe
- curent, energie electrică
- benzina și motorina