De unde cumpărăm produse pentru preparatele de Crăciun. Porcul din gospodărie, interzis la vânzare

8 decembrie 2021
friptura jpeg
Friptur─â de carne de porcFOTO: Unsplash.com

Sunt persoaen care alearg─â dup─â chilipiruri ╚Öi cump─âr─â produse alimentare de la v├ónz─âtori ambulan╚Ťi. De cele mai multe ori nici nu ├«ntreab─â dac─â a fost testat─â ├«n vreun fel carnea de porc, de exemplu, sau dac─â ou─âlele sunt proaspete. Exist─â un risc mare de ├«mboln─âvire ├«n astfel de cazuri, avertizeaz─â autorit─â╚Ťile.

Cump─âra╚Ťi doar din locuri autorizate

Autoritatea Na┼úional─â Sanitar─â Veterinar─â ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor (ANSVSA) recomand─â consumatorilor s─â cumpere produse alimentare numai din unit─â┼úi sau spa┼úii autorizate, pentru a avea certitudinea c─â at├ót carnea, c├ót ┼či alte produse de origine animal─â sau non-animal─â au fost supuse controlului sanitar-veterinar ┼či nu constituie un pericol pentru s─ân─âtatea public─â.

"Dup─â cump─ârare, ├«n cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animal─â se introduc ├«n frigider unde se p─âstreaz─â astfel: carnea refrigerat─â, laptele, produsele din lapte ┼či ou─âle la o temperatur─â de refrigerare de preferin┼ú─â ├«ntre 0 ┼či 4 grade Celsius ┼či separat ├«n func┼úie de categoria de produs, iar carnea congelat─â la o temperatur─â c├ót mai sc─âzut─â, respectiv sub -12 grade Celsius", transmite ANSVSA ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Inspectorii sanitar-veterinari avertizeaz─â c─â sacrificarea porcului din gospod─ârie ┼či consumarea acestuia ├«n familie, f─âr─â controlul sanitar veterinar al st─ârii de s─ân─âtate a animalului ┼či a salubrit─â┼úii c─ârnii ob┼úinute, poate avea consecin┼úe grave.

De asemenea, ei atrag aten┼úia c─â porcul crescut ├«n gospod─ârie, carnea ┼či produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare. 

"Solicita┼úi vizita medicului veterinar ├«nainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de s─ân─âtate a animalului ├«nainte de sacrificare; pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare ┼či analizele ce trebuie f─âcute pentru a nu v─â pune s─ân─âtatea ├«n pericol; pentru a asoma porcul ├«naintea sacrific─ârii ┼či scuti animalul de suferin┼ú─â, dar ┼či pentru a respecta cerin┼úele de bun─âstare a animalelor", mai transmite ANSVSA.

Dac─â porcul este bolnav, nu trebuie consumat. Cresc─âtorii care au ├«nregistrat animalele vor fi desp─âgubi╚Ťi de c─âtre stat la valoarea de pia╚Ť─â a acestora. 

Amenda, de 800 de ori mai mare decât costul analizei

Potrivit ANSVSA, costul unui examen trichineloscopic este ├«ntre 24,99 de lei, TVA inclus (trichineloscopie direct─â), 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificial─â) ┼či 49,98 de lei, TVA inclus (trichineloscopie direct─â) pentru probele provenite de la porcii mistre┼úi.

La nivelul Direc┼úiilor Sanitare Veterinare ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor (DSVSA) jude┼úene ┼či al Circumscrip┼úiilor Sanitare Veterinare ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afi┼čate informa┼úii utile consumatorilor, dar ┼či loca┼úiile ├«n care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. ├«n carnea de porc.

"Comercializarea c─ârnii de porc neexpertizat─â sanitar veterinar ┼či pentru siguran┼úa alimentelor se sanc┼úioneaz─â cu amenzi cuprinse ├«ntre 20.000 ┼či 40.000 de lei", atrag aten┼úia speciali┼čtii ANSVSA.

De asemenea, este interzis─â introducerea c─ârnii ┼či a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vit─â, pas─âre, etc.) dintr-o ┼úar─â ter┼ú─â ├«n Uniunea European─â, respectiv ├«n Rom├ónia, prin bagajele personale ale c─âl─âtorilor.

Aten╚Ťie la produsele din t├órguri ╚Öi pie╚Ťe

├Än cazul ├«n care cet─â┼úenii doresc s─â achizi┼úioneze produse alimentare care se comercializeaz─â ├«n cadrul unor t├órguri organizate ├«n aceast─â perioad─â, sau din pie┼úe, trebuie s─â fie aten┼úi la c├óteva aspecte, respectiv existen┼úa ┼či func┼úionarea vitrinelor frigorifice ├«n care sunt expuse alimentele de origine animal─â; integritatea ambalajelor, care trebuie s─â asigure protec┼úie pe timpul transportului, depozit─ârii ┼či comercializ─ârii; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condi┼úiile de p─âstrare, data ob┼úinerii dup─â caz, termenul de valabilitate etc.

├Än ceea ce prive┼čte comercializarea br├ónzeturilor aceasta trebuie s─â se fac─â ├«n ambalaje de unic─â folosin┼ú─â (pungi din plastic sau h├órtie cerat─â de uz alimentar) ┼či s─â ofere consumatorului date privind identitatea produc─âtorului, sortimentul de produs, data ob┼úinerii, ├«nscrise pe o etichet─â ata┼čat─â pe ambalaje, cutia de plastic sau putina pentru br├ónzeturi.

"Este recomandat ca ou─âle ┼či alte produse alimentare care se consum─â ├«n mod tradi┼úional ├«n aceast─â perioad─â, cum sunt: cozonacii, pr─âjiturile, legumele de sezon etc., s─â fie achizi┼úionate din spa┼úii amenajate ┼či autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate", mai spun reprezentan┼úii ANSVSA.

V├ónz─âtorii s─â fie echipa╚Ťi corespunz─âtor

De asemenea, ├«nainte de achizi┼úionarea alimentelor de origine animal─â, din locuri specializate ├«n acest sens, consumatorii trebuie s─â se asigure c─â v├ónz─âtorul este echipat corespunz─âtor, poart─â halat de protec┼úie ┼či bonet─â, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaz─â cu m├óinile acoperite de m─ânu┼či curate sau de unic─â folosin┼ú─â.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA jude┼úene ┼či a municipiului Bucure┼čti, precum ┼či cei de la nivelul circumscrip┼úiilor sanitare veterinare ┼či pentru siguran┼úa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pie┼úelor agroalimentare vin ├«n sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru ├«n perioadele 29 noiembrie - 24 decembrie 2021 ┼či 27 - 30 decembrie 2021, inclusiv ├«n zilele de s├ómb─ât─â ┼či duminic─â.

Citește și:Cumperi carne de porc de Crăciun? Uite la ce trebuie să fii atent

Iat─â cum po╚Ťi s─â g─âte╚Öti s─ân─âtos carnea de porc!

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
M─âd─âlina Ghenea, ca o div─â autentic─â jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
shurubel
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg