Mircea Geoană, gata pentru prezidențiale? «Sunt vaccinat cu politica»
După ce a fost președinte pentru o noapte, în 2009, Mircea Geoană pare că și-ar dori să-și încerce din nou norocul în alegeri. Actualul adjunct al secretarului general al NATO a vorbit despre planurile de viitor.
Majoritatea românilor își amintesc cu zâmbetul pe buze de dansul lui Mircea Geoană, completat de o declarație de dragoste către soția sa, Mihaela, din seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009.
Citește și: Mircea Geoana dezvăluie avertismentul pe care i l-a adresat lui Putin
Eșecul de atunci a fost însă doar o treaptă pe scara către viitoarele succese ale fostul lider PSD. Acesta ocupă acum a doua cea mai importantă poziție din cadrul NATO și e o prezență constantă în studiourile televiziunilor din SUA. Însă și-ar mai dori el să ocupe cea mai înaltă funcție din România?
Geoană, președinte în 2024?
Invitat în podcast-ul lui Mihai Morar, Mircea Geoană a vorbit despre planurile cu privire la alegerile prezidențiale din 2024. În contextul în care au existat mai multe zvonuri legate de o nouă candidatură a sa pentru un mandat la Palatul Cotroceni, acesta dă semne că ar fi interesat să ceară din nou românilor să-l voteze. Însă nu în orice condiții.
După înfrângerea „la mustață” din 2009, Geoană spune că e „vaccinat” cu politica românească și că ar mai candida la alegeri doar dacă ar exista un context în care să aibă certitudinea că...nu va mai dansa din nou degeaba:
"Sunt vaccinat cu politica românească și nu mai sar la fentă. Evident, sunt măgulit de faptul că oamenii par să înceapă să aibă încredere sau să vadă ceea ce am făcut și ceea ce pot să fac", a afirmat Geoană în contextul în care un sondaj recent a arătat că fostul șef al social-democraților se află în fruntea clasamentului politicienilor în care românii au încredere, alături de Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila.
Vezi și: Interviu cu familia Geoană. Ce mai face Mihaela acum?
„Am o obligație”
Geoană a mai afirmat în cadrul discuției că momentan e focusat pe misiunea sa în cadrul Alianței Nord-Atlantice și că o discuție cu privire la revenirea pe scena politică a țării ar putea fi purtată doar după ce mandatul său de adjunct al secretarului general al NATO va lua sfârșit:
"Am obligația să-mi fac datoria la NATO neperturbat de orice altceva. Am o obligație față de o organizație mare care mi-a dat o șansă să mă reinventez și lui Jens Stoltenberg și cei care m-au ajutat să ajung acolo, mi-au dat o șansă și șansa asta nu am voie să nu o respect cu scrupulozitate, până la sfârșit”, a explicat Mircea Geoană.
Actualul președinte al Partidului Social Românesc (pe care l-a înființat în 2015, după plecarea din PSD) mai susține că e conștient de faptul că o eventuală candidatură a sa ar trebui să vină pe fondul îndeplinirii unor condiții cumulate, printre care se numără și susținere din partea uneia sau a mai multor formațiuni politice puternice, cum ar fi PSD sau PNL:
„Dacă vor fi atunci (N.R. în 2024) condițiile reunite și suntem cu toții în formă bună, ne gândim, dacă nu sunt reunite, nu se întâmplă absolut nimic și am alte proiecte, care sunt la fel de interesante", a conchis Mircea Geoană.
Coaliție PSD-PNL și după 2024
Declarațiile fostului candidat la președinție nu sunt deloc surprinzătoare, în contextul în care actualul șef al PSD, Marcel Ciolacu a anunțat deja că e posibil ca parteneriatul politic dintre social-democrați și liberali să continue și după 2024.
Una din variantele vehiculate în acest sens ar fi o candidatură la prezidențiale a lui Mircea Geoană, susținut de PSD și PNL, premierul urmând să fie dat de liberali.
Zvonurile spun că actualul președinte, Klaus Iohannis, ar fi cel mai încântat de această variantă. El ar trage sforile astfel încât, la finalul mandatului de șef al statului, să se mute de la Cotroceni la Palatul Victoria.
Unul dintre liderii PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat recent că Mircea Geoană, ar putea fi „un candidat redutabil” pentru prezidenţialele de peste 2 ani.
PSD = Președinte în Seara de Duminică
Cariera politică lui Mircea Geoană părea terminată în 2009, după ce acesta a pierdut alegerile la doar câteva mii de voturi diferență. Deși aproape toate institutele de sondare a opiniei publice și toate televiziunile l-au anunțat drept câștigător în seara de duminică, numărătoarea voturilor a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu.
O avalanșă de glume a apărut la vremea aceea cu privire la „mandatul” de președinte al lui Geoană. Una dintrea acestea a contat în modificarea acronimelor partidelor care au stat în spatele celor doi candidați: PSD = Președinte în Seara de Duminică; PDL = Președinte în Dimineața de Luni.
Alegerile au făcut obiectul unui uriaș scandal, iar asupra lor planează și azi suspiciunile de fraudă. O poveste devenită celebră din seara alegerilor o are în prim-plan pe Laura Codruța Koveși, la vremea aceea procuror general al României, care s-ar fi întâlnit cu șefii din serviciile de informații în sufrageria lui Gabriel Oprea, în vederea orchestrării unei conjurații pentru a deturna rezultatul votului în folosul lui Băsescu.
O comisie parlamentară înființată în 2017, condusă de Oana Florea (PSD), a prezentat un raport care susține că s-au constatat „acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea candidatului Traian Băsescu”.
În cadrul concluziilor anchetei, comisia a stipulat în raport că „acțiunile ar fi fost perfect sincronizate, parte dintr-un plan premeditat, amplu și bine pus la punct cu scopul de a schimba rezultatul alegerilor”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!