Misterul cercurilor apărute în Buzău. Au fost descoperite de un ghid montan

8 aprilie 2024 11:57   Național
Ultima actualizare:

Formațiuni rare de ciuperci au apărut în Buzău, fiind observate de un ghid montan. Cercurile vrăjitoarelor sunt produse de miceliul unei ciuperci care crește circular și uniform dintr-un singur spor, scrie adevărul.ro

Ce a declarat ghidul montan

„Cercul, unde în tradiția populară se zice că au jucat ielele. În această zonă, o specie de ciupercă a fixat azotul în sol și prin urmare au rezultat aceste cercuri cu o vegetație de verde intens”, este mesajul postat de Ciprian Chiriac, ghid montan din comuna Colți. O ciupercă asociată cu apariția acestor cercuri este Armillaria mellea, cunoscută sub numele de ciuperca vrăjitoarelor. Ciuperca formează o rețea de miceliu subteran care poate persista ani de zile.

Iarba din interiorul cercului se usucă în general, deoarece miceliul consumă apa și nutrienții solului. Uneori, însă ciuperca eliberează substanțe care favorizează creșterea ierbii, care devine mai luxuriantă și capătă o culoare verde închis.

România este una dintre ţările cu un vast patrimoniu mistic şi aproape că nu este regiune care să nu aibă legende despre vrăjitoare, spirite, locuri fermecare sau apariţii inexplicabile, a căror origine este atribuită altor lumi.

Ce spun poveștile vechi despre aceste cercuri 

Aceste cercuri ocupau un loc important în mitologia europeană, unde se credea că sunt ușile regatelor zânelor sau ale locurilor în care, conform diferitelor tradiții, dansau vrăjitoarele, zânele sau elfii. Exista, de asemenea, credința că cercul este un loc de închisoare a persoanelor care au dispărut în pădure. 

Conform poveștilor vechi, au existat astfel de cazuri când un bărbat a ieșit să culeagă ciuperci și nu s-a mai întors. Oamenii din sat îl puteau căuta zi și noapte, dar atunci când toate căutările erau abandonate, persoana s-a întors acasă. Numai el credea că a fost pierdut și a rătăcit în pădure câteva ore, dar de fapt era o săptămână.

Mai multe