Locul superb din România unde busolele și aparatul foto nu funcționează. Aici există bogății uriașe în pământ

În pădurile din Hunedoara se găsesc nu doar vestigii ale multor așezări antice, unele încă nedescoperite, ci și locuri învăluite în mister, unde în trecut au existat exploatări miniere de fier și metale rare.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina se află în județul Hunedoara / foto: gradiste.ro
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina se află în județul Hunedoara / foto: gradiste.ro

Un astfel de loc se află în apropierea Sarmizegetusei Regia, care în secolul I era considerată unul dintre principalele centre de prelucrare a fierului din Europa, conform unor surse istorice.

Minereul folosit în capitala dacilor provenea atât din Munții Poiana Ruscă, situat la zeci de kilometri depărtare în zona Hunedoarei, cât și din alte regiuni apropiate, cum ar fi muntele Bătrâna, muntele Șteaua Mare și valea Tâmpului.

În apropierea acestei așezări dacice, au fost identificate zăcăminte de minereuri polimetalice, incluzând nichel, crom și fier, conform unor studii științifice.

De exemplu, în Grădiștea Muncelului s-au descoperit zăcăminte polimetalice în Dealu Negru (la o altitudine de 1.866 de metri), alcătuite în mare parte din serpentine. Aceste zăcăminte conțin o cantitate semnificativă de fier (între 7 și 10 la sută), care se regăsește sub formă de impregnații cu oxizi de fier afectând serpentinele.

Locul din România unde busolele o iau razna și aparatele foto nu merg

Prezența magnetitului în aceste zone contribuie la anomalii magnetice considerabile, detectabile nu doar cu echipamente moderne, ci și cu busole simple.

Aceste anomalii magnetice au fost observate și descrise de către unii vizitatori ai Sarmizegetusei Regia în anii '90, când dispozitivele electronice și echipamentele fotografice nu funcționau corect în zonă.

În Grădiștea de Munte, un sat aflat în apropierea Sarmizegetusei Regia, au existat mai multe exploatări miniere, inclusiv de uraniu. Primele cercetări privind prezența uraniului în zonă au fost efectuate în anii 1942 - 1943, în timpul ocupației germane, iar minele au fost exploatate ulterior, în perioada sovietică.

În ciuda întreruperilor, exploatările miniere au continuat până în 1989. Astăzi, unele zone încă păstrează urmele acestor vechi mine, cu preocupări legate de ecologizare și prevenirea poluării solului și a apelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net