Misterul Luminii Sfinte care se aprinde la Ierusalim. Ce simbolizează, de fapt

3 mai 2024 11:58   Național

Lumina Sfântă reprezintă, de fapt, un miracol care se întâmplă de Paşte la Ierusalim. În timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare deasupra Sfântului Mormânt se aprinde brusc un foc care este apoi distribuit în lume, el ajungând și în România. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creştină, prima dată fiind documentat în anul 1106. Focul Sfânt nu arde în primele 33 de minute după ce s-a coborât de la Ceruri.

 Lumina Sfântă, un miracol 

 În timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini.

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

 Patriarhul Ierusalimului se îndreaptă în Sfântul Mormânt 

 După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit, conform tradiţiei,  numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

  Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ce înseamnă, de fapt, venirea luminii la Ierusalim

Credincioşii ortodocşi consideră că venirea luminii la Ierusalim în Sâmbăta mare este un miracol anual, prin care Dumnezeu întăreşte credinţa oamenilor că Hristos a înviat. Din punct de vedere teologic, venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care a dus-o cu sine Iisus Hristos când s-a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i învia pe cei de acolo.

Mai multe