În ce este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim! Când va ajunge în România

Patriarhia Română a stabilit ultimele detalii pentru noaptea de Înviere şi programul împărțirii „Luminii Sfinte” adusă direct de la Ierusalim. Aceasta va ajunge în țară sâmbătă, în jurul orei 19.00, cu o aeronavă specială din Tel Aviv. De pe pista celui mai mare aeroport al României, delegațiile eparhiilor din țară vor primi și ele Lumina Sfântă. 

Racla de argint a Patriarhiei cu Lumina Sfântă
Patriarhul Daniel va primi racla de argint cu „Lumina Sfântă”. Foto: basilica.ro

„Lumina Sfântă” va fi adusă de la Ierusalim de o delegație condusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Avionul cu aceștia va decola la 14.40 de la Tel Aviv și va ateriza în jurul orei 19.00 pe Aeroportul Internațional „Henri Conadă”-Otopeni.  

Biroul pe care patriarhul Daniel ține Racla cu „Lumina Sfântă” și ouăle de Paști
Masa din biroul Patriahului cu ”Lumina Sfântă” și ouăle de Paști: Foto: basilica.ro

Ce se întâmplă pe Aeroportul Otopeni cu „Lumina sfântă” 

Pe pista aeroportului, fiecare delegație a eparhiilor din țară preia „Lumina Sfântă” din candela în care a fost adusă, un recipient special conceput pentru a permite transportul în siguranță pe calea aerului. Arhimandritul Teofil va duce lumina Patriarhului Daniel într-o candelă specială din argint, înaltă de 35 de centimetri. 

De la aeroport, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusă în țară cu avioane private pe aeroporturile din Suceava, Satu Mare (cu escala in Cluj-Napoca), Timisoara și Constanța. La București, „Lumina Învierii” va fi oferită la ora 24.00, după „Slujba Învierii” care va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale. Ulterior, Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul bisericii de la kilometrul 0 al ortodoxiei românești. 

Ceremonia aprinderii „Luminii Sfinte” 

În Vinerea Mare, la Ierusalim, după slujba Prohodului sunt stinse toate candelele din interiorul Sfântul Mormânt și este sigilată intrarea cu ceară. Ceremonia primirii Sfintei Lumini este oficiată de Patriarhul grec al Ierusalimului, Teofil în timpul slujbei Vecerniei din Sâmbăta Mare care începe la ora 13:00

Patriarhul înconjoară Sfântul Mormânt de trei ori alături de un sobor de ierarhi și de preoți. Apoi rupe sigiliul de la intrarea în Sfântul Mormânt, și intră în locul sfânt cu două mănunchiuri de câte 33 de lumânări pe care se spune că „Lumina Sfântă” coboară din ceruri și le aprinde.

După acest eveniment, Patriarhul părăsește mormântul și o împarte credincioșilor prezenți în biserică și la ieșire. O legendă foarte cunoscută spune că în primele 33 de minute de când au fost aprinse lumânările, focul nu arde fața sau părul oamenilor.  

Ce se știe despre candela de la care provine Lumina Sfântă 

Candela „neadormită” a Sfântului Mormânt a fost aprinsă pentru prima dată în 326, anul în care a fost descoperit Mormântul lui Hristos, şi de atunci a rămas nestinsă vreme de 17 veacuri. Candela se stinge numai o singură dată pe an, în dimineaţa Sâmbetei Mari, ca să se aprindă puţin mai târziu cu Sfânta Lumină. Cea mai veche mărturie despre această candelă neadormită o întâlnim în Cronica Egeriei 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net