Lumina Sfântă a ajuns în România și va fi distribuită bisericilor din țară

Ultima actualizare:

Lumina Sfântă de la Ierusalism a ajuns în România. Aceasta a fost oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române. Aeronava care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim în România a aterizat pe Aeroportul Internaţional Otopeni, sâmbătă seară în jurul orei 19.00.

Lumina Sfânta a ajuns din Ierusalim
Lumina Sfânta a ajuns din Ierusalim

Lumina Sfântă a ajuns chiar pe aeroportul Henri Coandă, de unde, centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui fiecărei parohii.

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, în jurul orei 14.30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

"Vă dorim Sărbătoarea Sfintelor Paşti cu lumină şi să petreceţi această noapte mântuitoare cu multă speranţă, rugându-ne împreună la Dumnezeu, în deplină frăţietate şi solidaritate, să ne dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni. Dumnezeu să ne ajute şi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos să îndepărteze toţi norii care s-au adunat asupra lumii noastre", a spus ierarhul, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", după primirea Luminii Sfinte, conform stiridiaspora.ro.

Tradiția Sfintei Lumini

Cel care a inaugurat tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost PF Daniel. Lumina Sfântă, considerată miracol al ortodoxiei, se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim. În timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. Se manifesta diferit în fiecare an şi în primele minute, nu frige.

Citește și Meghan Markle, răspuns uluitor la propunerea prințului Charles de a o conduce la altar. Abia acum s-a aflat 

După Prohod, Sfântul Mormânt este imediat inspectat. Această verificare se face pentru a nu exista vreo bănuială de înscenare, iar cei care participă la inspecție sunt polițiști civili ce nu sunt creștini. 

Rolul polițiștilor este unul important, și anume acela de a verifica dacă în încăperea Sfântului Mormânt există vreo sursă de foc. De asemenea, aceștia îi controlează pe toți cei care pătrund la ceremonie.

 Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, după desfășurarea slujbei, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.

La intrare, acesta este și el controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. De asemenea, Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit, conform tradiţiei, numai de un arab de religie islamică.

Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Cei prezenți, după rugăciune, au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, ce este comparată de pelerini cu un glob, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

 Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, și de a o aşeza în două cupe de aur, după care se se întoarcă la Capela Îngerului.

După aceea, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, iar apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.   

Citește și Meghan Markle, răspuns uluitor la propunerea prințului Charles de a o conduce la altar. Abia acum s-a aflat

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net