Muntele sacru al dacilor, accesibil turiștilor! Traseul turistic care leagă Sarmizegetusa Regia de Vârful Godeanu a fost restaurat
„Muntele sacru al dacilor” devine mai accesibil turiștilor! Echipa de salvamontiști și angajați ai Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina au restaurat traseul ce leagă Sarmizegetusa Regia de Vârful Godeanu, transformându-l într-o destinație mai prietenoasă pentru turiștii din zona Hunedoara, cu accesibilitate sporită.
Aflat la circa două ore de urcuș din Sarmizegetusa Regia, Vârful Godeanu, înalt de 1.659 metri, devenit cu timpul un simbol în ținutul cetăților dacice, este considerat de unii istorici muntele sfânt al dacilor şi locul unde strămoşii noştri aduceau sacrificii lui Zamolxis.
Traseul Sarmizegetusa Regia – Vârful Godeanu a fost restaurat
Drumul turistic ce leagă Sarmizegetusa Regia de Vârful Godeanu a fost complet reabilitat, devenind mai accesibil și mai sigur pentru toți cei ce doresc să-l exploreze: „Echipa administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina (PNGM-C), în parteneriat cu Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, a finalizat cu succes refacerea segmentului de traseu turistic ce leagă Sarmizegetusa Regia de vârful Godeanu.
Cu pasiune și determinare, colegii noștri și salvamontiștii au lucrat astfel încât acest colț de natură să poată fi parcurs în deplină siguranță. Marcat cu cruce roșie, traseul reabilitat deschide noi oportunități pentru iubitorii de natură și pasionații de drumeții montane. Fiecare pas pe acest drum înseamnă o călătorie nu doar în natură, ci și prin istoria noastră, înconjurată de peisaje pitorești”, a informat Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, relatează Adevărul.ro.
Echipa Salvamont și rangerii au fost, timp de două zile, pe traseu pentru a-l curăța și marca. „Vom continua în perioada următoare să îmbunătățim infrastructura pentru orientare pe traseu, prin amplasarea unor plăcuțe indicatoare pe stâlpii existenți, pentru o vizibilitate și mai ridicată a direcției de urmat”, au mai adăugat reprezentanții rezervației.
Două trasee turistice pornesc din satul Costești din Hunedoara spre Vârful Godeanu și pot fi parcurse în 12-14 ore. Unul dintre ele, marcat cu cruce roșie, urmează valea Grădiștii și traversează satele Costești și Grădiștea de Munte, bogate în vestigii antice, și cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Călătoria durează între 11 și 12 ore dacă este parcurs pe jos, însă cea mai mare parte a drumului, cei 18 kilometri între Costești și Sarmizegetusa Regia, a fost modernizată.
„Urcăm, mai departe, pe un drum de TAF menţinând culmea spre Piciorul Muncelului. La un moment dat, mai multe drumuri cotesc spre dreapta, nu urmăm nici unul din aceste drumuri, ci urcăm de-a dreptul prin păşune, dealul din faţă. În acest punct traseul întâlnește o stână pe partea stângă şi mai multe cărări adâncite pe dreapta. Înaintăm pe aceste cărări ce se desfăşoară deasupra pădurii de conifere iar spre dreapta se va vedea Vf. Godeanu. De aici traseul face legătura cu traseul magistral, bandă albastră”, arată Salvamont Hunedoara, conform sursei menționate.
Cel de-al doilea traseu, marcat cu bandă albastră pe fond alb, începe din zona podului peste râul Grădiștea din Costești, urcând spre cetatea dacică Blidaru, aflată pe culmea dintre valea Făeragului și valea Grădiștii. Acesta continuă spre satul Târsa și străbate mai multe culmi din munții Șureanu, unele de peste 1.700 de metri altitudine, legate drumuri de plai, folosite din cele mai vechi timpuri de păstori.