Ne rugăm la Sfântul Ilie să ne aducă ploaie! Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie să respectăm în această zi

19 iulie 2022 4:00   Național

Mare sărbătoare creștină miercuri, 20 iulie! În fiecare an, la această dată se sărbătorește Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

Citește și: Calendar ortodox 2022, iulie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie să respectăm!

• În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele se duc noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbracă şi, goale, se tăvălesc prin cultură, apoi se îmbracă şi se întorc acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visează cânepă verde, acesta e semn că se vor mărita cu băieți tineri şi frumoşi. Dacă în vis văd cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Află și: VIDEO Miracol! A ars totul în jurul Mănăstirii Sfântul Ilie, din Grecia, dar ea a rămas neatinsă. 3 zile a fost înconjurată de foc

• Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot în această zi, se spune că sunt adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

• Femeile duc în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor fac bube în gură.

Te-ar putea interesa și: Rugăciunea tămăduitoare către Sfântul Proroc Ilie. Vă apără de boală și de pagubă

• În această zi de sărbătoare, se duc fructe (în special mere) la biserică și se dau de pomană pentru cei morți. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

• Până la sărbătoarea de Sfântul Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se vor porni furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și chiar dacă sunt doar două mere în pom, trebuie chemați copiii în grădină și oferite lor.      

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti pe 20 iulie pentru a-ţi îndeplini dorinţele! Ce sfânt este sărbătorit

• Se spune că, dacă va tuna în ziua de Sf. Ilie, vor seca alunele, iar fructele din livezi vor avea viermi. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului, iar dacă pouă în această zi, va ploua 20 de zile.

• În ziua Sfântului Ilie, nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină). Tot mâine se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe