O căsuță bucovineană din 1900 a renăscut. Renovarea a costat doar 6000 de lei, dar toată familia a muncit

24 octombrie 2024 8:35   Național
Ultima actualizare:

În inima Bucovinei, o căsuță construită în anul 1900 a fost salvată de la ruină prin dragostea și dăruirea unei familii. Doar 6.000 de lei a costat renovarea pentru că întreaga muncă a fost făcută de mâinile a doi soți ajutați de copiii lor micuți. Salvarea acestei căsuțe vechi de 120 de ani afce parte dintr-un amplu proiect numit „Ambulanța căsuțelor bucovinene”, o inițiativă menită să protejeze și să conserve patrimoniul cultural al regiunii, prin salvarea vechilor case tradiționale.

Căsuță dărăpănată, arată azi ca ruptă din povești

Iosif Cîrstean, împreună cu familia sa, a reușit să renoveze o casă tradițională bucovineană, veche de 120 de ani, cu un buget surprinzător de mic, de doar 6000 de lei.

Este o dovadă că atunci când există pasiune și dorință există și reușită și bucurie. 

Iosif Cîrstean, tâmplar de meserie și pasionat colecționar de obiecte vechi, și-a dedicat timpul și resursele pentru a conserva arhitectura tradițională a zonei Bucovinei.

„Sunt tâmplar de meserie, pasionat și colecționar de obiecte vechi, cât și de renovări tradiționale cu materiale naturale, pământ și lemn”, explică el, potrivit Love Deco.

Renovarea căsuței sale a fost motivată de dorința de a păstra vie amintirea bunicilor și de a proteja tradițiile locale.

Casa, cunoscută sub numele de „hârj” sau bordei, a fost construită în jurul anilor 1900 și a fost puțin renovată de părinții săi în anii 1950. Când Iosif a decis să o renoveze în 2017, locuința era într-o stare avansată de degradare, dar asta nu i-a diminuat entuziasmul.

Toată familia a trecut la treabă

Renovarea nu ar fi fost posibilă fără contribuția întregii familii. „Bugetul aproximativ a fost de 6000 de lei. Am plătit doar materialele, iar manopera am făcut-o singuri,” spune Iosif.

Lucrările de restaurare au durat aproape doi ani, timp în care Iosif și copiii săi au muncit cot la cot pentru a readuce căsuța la viață.

Gardului verandei a fost înlocuit total, a fost scoasă vechea dușumea interioară, după care a fost turnat rombeton.

A urmat montarea unei gresii care imită lemnul. În colaborare cu meșteri locali, Iosif a refăcut soba tradițională cu cuptor de pâine, pe care tânăra artistă Lenuța Mandici a pictat-o cu grijă, păstrând elementele tradiționale bucovinene.

De asemenea, întreaga familie s-a ocupat de vopsirea și văruirea pereților interiori și exteriori, precum și de restaurarea geamurilor și a ușilor.

Instalația luminoasă a fost satisfacția finală

Finalizarea instalației electrice exterioare a fost un moment memorabil pentru Iosif.

 „Cea mai mare satisfacție a fost atunci când am finalizat instalația electrică exterioară. Am amplasat patru felinare cu lumină în ele, am așteptat seara, iar apoi m-am așezat în fața ei și momente bune am admirat-o. Lumina o punea frumos în valoare,”  a povestit Iosif cu mândrie, pentru sursa citată.

Un spațiu de reuniune pentru familie

Iosif provine dintr-o familie cu 11 copii, iar căsuța renovată a devenit spațiu de reuniune:

 „Aici se întâlnesc pe rând familiile fiecăruia dintre frați și surori, dar ne strângem și împreună,” spune Iosif, menționând că în astfel de ocazii folosesc și spațiul verde din jurul casei.

Mai multe