O nouă înşelătorie face ravagii în România. Tot mai multe persoane cad în capcană

22 ianuarie 2024 20:08   Național

Atenţie la „ţepe”! Tot mai multe persoane sunt înşelate printr-o nouă metodă care circulă pe reţelele sociale, informează adevarul.ro. Au fost depuse numeroase plângeri penale la poliţie, pentru că prejudiciile create sunt de-a dreptul uriaşe.

Procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au atras atenţia că, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cauze având ca obiect infracţiuni săvârşite prin intermediul Internetului. Metoda e clasică, însă încă îi cad mulţi în capcană: se utilizează ca mod de operare „metoda atragerii victimei în capcana unor false investiţii”. „Un nou tip de fraude sunt sesizate prin plângeri penale, înregistrate la nivelul I.P.J. Argeş – Serviciul Investigaţii Criminale şi la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, depuse de persoane care susţin că au fost victimele unor infracţiuni”, susţin procurorii argeşeni citaţi de „Adevărul”.

Modul de operare al fraudei este unul simplu. Victima accesează un anunţ atractiv apărut în pagina de internet, prin care se promit beneficii mari la investiţii în acţiuni aparţinând unor companii naţionale, de obicei din domeniul energetic. Evident, toate promisiunile şi cazurile prezentate sunt nişte minciuni. După ce victima apasă pe link este redirecţionată către o pagină în care i se cere completarea unor date personale, inclusiv numărul de telefon, chipurile pentru a putea fi contactată de agenţi pentru a încasa câştigul. Ba chiar, la scurt timp, viitoarea victimă este contactată telefonic, inclusiv prin diverse aplicaţii informatice de comunicare, de persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii, care îi detaliază cum ar putea să devină investitor. Este faza de „ameţire a viitoarei victime”. În unele cazuri, în funcţie de atitudinea persoanei contactate, aceasta este redirecţionată către o altă persoană indicată drept consultant personal, care îi recomandă instalarea, pentru o vizualizare facilă a sumei investite şi a profitului preconizat sau sub diverse alte pretexte, a unor aplicaţii informatice prin care acea persoană poate prelua controlul asupra dispozitivului victimei. Telefon, calculator sau desktop, nu contează modelul, toate intră sub controlul infractorilor. 

Pentru început, pentru a prinde încredere, victima este convinsă să investească, iniţial sume mici, de câteva sute de lei. De asemenea, la scurt timp aceasta poate vizualiza pretinse rate crescute de profit şi prinde multă încredere. Numai că, în timp ce victima visează la îmbogăţire rapidă, hoţii îi folosesc deja aplicaţiile bancare de pe telefonul mobil al păgubitului şi obţine diferite credite online în numele acesteia. Prejudiciile pot fi uriaşe, aşa cum vă imaginaţi!

„După instalarea aplicaţiilor, însă, persoane rău intenţionate se folosesc de aplicaţiile bancare pe care victima le avea deja instalate în dispozitivul său, aferente conturilor deţinute, solicitând şi obţinând credite online în numele victimei, dar cu transferul acestor sume în conturile unor persoane necunoscute. În final, în funcţie de sumele pe care victima este dispusă să le investească voluntar şi de sumele împrumutate în numele acesteia, prejudiciile înregistrate ajung şi la nivelul a zeci de mii de lei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. 

Mai multe