O vilă istorică din România a devenit cunoscută în toată Europa. Este un exemplu de salvare a moștenirii culturale
Vila Golescu, de la Câmpulung Muscel (Argeș) a fost restaurată în perioada dintre 2003 și 2007, de către Fundația Pro Patrimonio. Acum, acest loc superb și cu o valoare istorică inestimabilă, a devenit un adevărat exemplu în privința salvării moștenirii culturale, prin mai multe modalități.
Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, mai mulți arhitecți și sponsori de dincolo de granițele României au contribuit la restaurarea Vilei Golescu, de către Fundația Pro Patrimonio. Iar astăzi, aceasta este atât de apreciată pe plan internațional, încât a fost remarcată și de către asociația non-profit European Historical Houses. Originară din Belgia, aceasta militează pentru conservarea caselor de patrimoniu din Europa.
Iar Vila Golescu este, astăzi, un loc plin de viață, care duce mai departe moștenirea culturală pe care o are. În acest an vor avea loc mai multe evenimente menită să încurajeze arta, muzica, cât și literatura.
Pro Patrimonio, membră a European Historical Houses, participă cu Vila Golescu în platforma MERITA, ce aduce laolaltă mai mulți muzicieni, organizatori de concerte, cât și case istorice. În luna aprilie, un cvartet olandez urmează să susțină un scurt concert în această casă.
Vila Golescu este recunăscută și dincolo de hotare
Vila a fost construită la începutul secolului XX, de către Vasile Golescu (1875 – 1920). Aceasta servea drept casă de vacanță, fiind denumită, inițial, Vila Ștefan, în memoria fiului acestuia, care decedase. Locuința a fost donată în anul 2002 Fundației Pro Patrimonio de către Irina Maria Golescu, una dintre cele dou fiice ale lui Vasile Golescu. Aceasta a decedat în 2002, în timp ce sora ei, Viorica, murise în 2001.
Cele două surori erau, cel mai probabil, ultimele descendente ale familiei Golescu, una dintre cele mai vechi din țara noastră, a cărei istorie începe tocmai în secolul XV.
„Prin gestul lor, fundația a primit misiunea de a conserva, studia şi promova valori de patrimoniu, preluând nu numai ansamblul arhitectural și peisager, ci și tot mobilierul original, diverse obiecte de uz zilnic, tablouri, artă decorativă, covoare, corpuri de iluminat, biblioteca, scrisorile și arhiva familiei”, spunea, conform sursei, Raluca Martiș, director de comunicare la Fundaţia Pro Patrimonio.