#Coronavirus

Până la 2.500 de lei amendă dacă mai porți mască textilă

7 ianuarie 2022 10:30   Național
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat Hotărârea CNSU privind prelungirea stării de alertă, începând cu 8 ianuarie, precum și măsurile care se aplică pe durata acestea, în contextul valului 5 al pandemiei. Principala măsură este „obligativitatea purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise”.

Amendă de până la 2.500 de lei dacă nu poți mască adecvată

Concret, măștile din material textil vor fi interzise de sâmbătă, iar cine le va mai purta riscă o amendă de până la 2.500 de lei. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor. Pentru că cine poartă mască textilă e ca și cum nu ar avea mască”, a declarat la Digi24 ministrul de Interne Lucian Bode.

Europol: „Măsura este aberantă!”

Rămâne de văzut cum vor verifica polițiștii, pe stradă, ce tip de mască poartă cetățeanul. Sindicatul Europol consideră măsura „o aberație”, spune că oamenii legii nu sunt în măsură să analizeze tipul de mască și le recomandă să refuze să aplice prevederile lipsite de claritate și logică. „Guvernul are pretenția ca polițiștii să verifice tipurile de măști de protecție folosite de cetățeni, dacă sunt conforme. Partea ridicolă va fi atunci când polițiștii vor fi în fața cetățeanului și îi vor cere să prezinte masca la control. Asta pentru că există o gamă variată de măști de protecție, inclusiv textile, care conțin filtre de diferite tipuri pe care nu le pot identifica cu ochiul liber nici măcar cei care sunt de specialitate. Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măștilor de protecție”, au transmis printr-un comunicat reprezentanții Europol.

Întrebat ce indicații vor avea polițiștii și cum va fi făcută verificarea pe teren, pentru a vedea cine ce mască poartă, Lucian Bode a răspuns că nu va fi nevoie de indicații, ci de lege: „Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițiștii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, s-a mulțumit el să răspundă.

Mai multe