Patriarhia cere slujbe speciale pentru chemarea ploii. Speranțele fermierilor se leagă de Sfântul Ilie

18 iulie 2022 14:34   Național
Ultima actualizare:

Patriarhia Română participă și ea la alungarea secetei în felul ei, prin slujbe speciale. Mai marele Bisericii Ortodoxe Române, patriahul Daniel a transmis un apel la rugăciune pentru încetarea secetei. Speranțele pentru o minune sunt întărite de faptul că miercuri, 20 iulie este sărbătoarea Sfântului Ilie, cel aducător de ploi și furtuni 

”Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor „la vreme de secetă”. Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului.  

Este, așadar, absolut necesar ca în asemenea împrejurări să cerem ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune stăruitoare, deoarece Dumnezeu „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Matei 5, 45)” a declarat patriahul Daniel preluat de basilica.ro. 

Slujbe care cheamă ploaia în Dobrogea și Banat  

Îndemnul a fost urmat imediat în teritoriu. În Dobrogea, credincioșii și preoții din Arhiepiscopia Tomisului au ieșit deja pe câmpuri sau în apropierea unor fântâni și s-au rugat pentru ploaie.  

Există deja zile speciale de rugăciune pentur chemarea ploii și alungarea secetei. Astfel, luni, 18 iulie, miercuri, 20 iulie, și vineri, 22 iulie, se vor rosti predici pentru ploaie pe câmpurile din apropierea parohiilor și mănăstirilor. 

În Banat Părintele Mitropolit Ioan a ieșit și el zilele trecute pe teren și a binecuvântat ogoarele, rostind rugăciunile speciale, prin care a cerut ca bunul Dumnezeu să ocrotească toate culturile și roadele de secetă, grindină, dăunători, inundații și vijelii. 

Sfântul Ilie care aduce ploaia, sărbătorit pe 20 iulie 

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși luni, 20 iulie. În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc, amintesc cei de la digi24.ro.  

Ilie s-a născut în cetatea Tesvi din Galaad, de cealaltă parte a Iordanului. De la numele acestei localităţi se trage şi numele său, Ilie Tesviteanul. A trăit pe vremea lui Ahab, rege al Regatului Israel, ce avea reşedinţa în ţinutul Samariei. 

Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani î. Hr., într-o familie de preoţi. Legendele spun că la naşterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi. 

Este considerat „cel mai mare între proroci, mustrător al împăraţilor celor fărădelege şi pedepsitor al prorocilor mincinoşi, făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare”.  

Legendele spun că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. 

Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe