Seceta mai seacă un lac. Lacul Iezer din Călărași e în pericol. Salvați păsările!
Oaspete special în România! Kali, un pelican creţ, inelat şi echipat cu transmiţător satelitar de specialiştii de la BirdLife Bulgaria, a ajuns în țara noastră. Pasărea a fost fotografiată, săptămâna trecută, pe Lacul Iezer Călăraşi, scrie adevarul.ro. Întinderea de apă este în pericol să dispară, astfel că mii de înaripate ar putea fi afectate.
A aterizat direct pe Lacul Iezer din preajma Dunării, în județul Călărași! Kali, un pelican creț, fusese echipat cu transmițător satelitar, la finalul lunii iunie, de specialiștii de la BirdLife Bulgaria, pentru a putea fi monitorizat. Conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), tot pe Lacul Iezer a fost surprins şi pelicanul comun Vaya, echipat, de asemenea, cu transmiţător satelitar de experții bulgari. Ambele păsări au fost incluse de ornitologii de la sud de Dunăre în proiectul Pelican Way of Life.
”Din păcate, Lacul Iezer Călăraşi ar putea seca din nou, ca urmare a alimentării necorespunzătoare şi a secetei, iar această situație va avea impact direct şi asupra păsărilor”, avertizează reprezentanţii SOR.
Lacul Iezer, gazdă pentru 32 de specii protejate
Situat ȋn vecinătatea Dunării şi pe marele drum de migraţie estic, Lacul Iezer este una dintre zonele preferate de păsări pentru popas în drumul lor spre locurile de iernare. Nu mai puțin de 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc și se odihnesc pe Iezer în timpul migrației.
În vara anului 2020, Lacul Iezer a secat complet, devenind un imens deşert. Cauza principală a fost atunci un stăvilar defect, amplasat între Lacul Gălăţui şi canalul care alimentează Lacul Iezer.
“Pe canalul care alimentează Iezerul au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de crescătorii de animale din zonă. Aceste treceri, majoritatea fiind tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului şi au afectat debitul de apă”, adăuga specialistul. Todorov susține că seceta de anul acesta este încă unul dintre factorii care contribuie la reducerea debitului de apă.
Click! spune
Pelicanul are un un cioc lung, având dedesubt o pungă galben-portocalie, ce se poate dilata. În Delta Dunării trăiesc două specii: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus). Se hrănesc mai ales cu pești bolnavi, fiind considerați „sanitari piscicoli”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!