Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, a anunțat oficial, joi, Parchetul General.
De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).
Aceştia au fost chemaţi joi la Parchet, pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.
Acuzațiile în dosarul Mineriadei
Acuzațiile în dosarul Mineriadei Procurorii militari susţin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau - între care Virgil Măgureanu - directorul SRI, Adrian Sârbu - consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise patru persoane, două persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.
Aceștia au fost convocați la Parchet pentru a fi informați cu privire la acuzațiile care li se aduc. În cazul fostului președinte Ion Iliescu, în vârstă de 94 de ani, audierea este programată vineri la domiciliu, deoarece nu poate fi prezent la sediul Parchetului.
Au inițiat o represiune împotriva populației civile
Conform procurorilor militari, în luna iunie 1990, persoanele cu funcții de decizie în statul român de atunci, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și alții, au inițiat o politică de represiune împotriva populației civile din București, soldată cu patru decese, două violuri și vătămarea fizică sau psihică a peste 1.300 de persoane. De asemenea, peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin privarea ilegală de libertate.
Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București, a avut loc o manifestație îndelungată împotriva regimului comunist recent înlocuit și pentru promovarea valorilor democratice.
În acest context, acuzații au orchestrat un atac împotriva manifestanților, pretextând amenințarea acestora la adresa valorilor democratice.
Acțiunile represive au inclus implicarea forțelor de securitate și a minerilor, soldate cu decesul a patru persoane, violul a două, și persecutarea a peste 1.200 prin privarea ilegală de libertate și alte violențe.
Anchetatorii susțin că acțiunile au continuat și în zilele următoare, cu forțele de ordine și minerii devastând instituții politice și de presă și agresând locuitori, sub pretextul reprimării opoziției.
Procurorii subliniază că probele și incriminările se bazează exclusiv pe investigațiile efectuate după iunie 2021, după ce toate probele anterior adunate au fost anulate și dosarul a fost restituit parchetului pentru refacerea anchetei, o decizie luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2020.